Covid je teď společenský a politický problém. Medicína už nabídla vše, co mohla, říká expert Hajdúch

3. listopad 2021

Počty lidí pozitivně testovaných na covid-19 jsou v mezitýdenním srovnání o více než 60 i 70 procent vyšší a vše nasvědčuje, že situace se bude dále zhoršovat. Podle Mariána Hajdúcha se dal opětovný nástup onemocnění s příchodem podzimu očekávat. „Asi čtvrtina lidí, kteří prodělali covid, si nevytvoří žádné protilátky. Je to dynamický parametr, který v čase ve většině případů klesá. Proto je třeba aplikovat posilující třetí dávku,“ říká.

Podobně klesají protilátky i po vakcíně proti covidu. Pro posilující dávku by si proto měli přijít zejména lidé z rizikových skupin.

Čtěte také

„Je velmi pravděpodobné, že již v průběhu této sezóny imunitu mít nebudou,“ varuje Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci. Významným faktorem pro současné šíření koronaviru je i infekčnější varianta delta.

Podle něj je nepravděpodobné, že by nemoc ve větší míře šířili lidé pod 65 let, kteří mají dokončené očkování. V případě starších lidí ovšem víme, že část z nich už imunitu nemá – a na ty by se mělo začít pohlížet jako na neočkované, dokud nedostanou posilující třetí dávku.

Medicína poskytla všechno, co mohla: testování, trasování, očkování, neutralizační protilátky, v krátké době budou na trhu antivirotika.
Marián Hajdúch

„Covid je už dnes v podstatě společenský a politický problém. Po stránce medicínské je do značné míry vyřešený. Medicína poskytla prakticky všechno, co poskytnout mohla: testování, trasování, očkování, neutralizační protilátky, v krátké době budou na trhu antivirotika. Je to maximum, co můžeme společnosti nabídnout. Teď záleží, v jaké míře bude společnost ochotna tyto věci přijmout,“ podotýká Hajdúch.

Čas uzavřít školy?

Hajdúch zdůrazňuje, že očkování samo o sobě dalším vlnám nezabrání, k tomu je třeba, aby lidé skutečně dodržovali protiepidemická opatření, jak to sám nedávno pozoroval v Barceloně:

Čtěte také

„Neberte to tak, že nás zachrání jen očkování. To vůbec není pravda. Pokud očkování nebudeme kombinovat s nefarmakologickými intervencemi, tak v tuto chvíli k zahlcení nemocnic dojde v každém případě,“ dodává.

„Naprosto všude byly roušky a respirátor, neexistovalo, že by někdo třeba v obchodním domě neměl roušku, nebo ji měl pod nosem. Taková osoba by byla okamžitě vykázána,“ upozorňuje Hajdúch, který bude členem i Národního institutu pro zvládnutí pandemie. Ten má radit vznikající vládě.

Je na zvážení, zda školy na čtrnáct dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem.
Marián Hajdúch

Abychom se vyhnuli dalšímu lockdownu, je podle Hajdúcha třeba posílit nošení roušek ve vnitřních prostorách a okamžitě znovu zavést testování ve školách, v důsledku toho by pravděpodobně došlo k uzavření velké části tříd.

Čtěte také

„V kategorii dětí je stávající incidence nemoci mezi 700 až 900 případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Je na zvážení, zda školy na čtrnáct dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem,“ uvažuje lékař.

Virová nálož v populaci je podle něj totiž už tak vysoká, že může vést jedině k uzavření škol. „Je otázkou, jestli to není lepší udělat teď a za čtrnáct dní to pustit v mnohem lepší situaci, kdy budeme mít přiměřenou pravděpodobnost, že infekce se ve školách znovu šířit nebude a bude více pod kontrolou,“ uzavírá.

Jaké možnosti má současná, ale hlavně budoucí vláda ke zpomalení koronavirové vlny? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související