Děti z trutnovských mateřských škol vyrazily s učitelkami do přírody a zapojily se do výsadby stromů

24. duben 2024 07:26

Děti z mateřských škol v Trutnově nejsou teď ani ve svých třídách, ani na zahradách, ale vydaly se na Kryblici. V rámci Dne země se s učitelkami zapojily do sázení stromků. Jak se malým pracantům daří v roli zahradníků, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Spolu s malými zahradníky a jejich učitelkami jsem nedaleko hřiště na Kryblici. A opravdu přišlo přes 130 dětí, od těch nejmenších až po předškoláky. Už když jsem přijížděla od centra Trutnova, tak jsem viděla onoho dlouhého hada, který se táhl už částečně vysázenou cestou.

Pracovníci technických služeb tady připravili hluboké díry, děti si pak následně rozebraly malé lopatky a teď statečně stromky sází. Nabírají hlínu na lopatky, těm menším samozřejmě pomáhají paní učitelky. Když se ale rozhlédnu, tak žádné dítě nestojí stranou a všichni přikládají ruce k dílu.

Čtěte také

Je to pro děti jen práce?
To si nemyslím. Učitelky předem dětem vysvětlily co je dnes čeká. Proč a jak je správné jabloně, třešně nebo hrušně sázet, proč se to vůbec dělá. A také jak je důležité se následně o stromy starat. Tedy především je zalévat.

Některé děti ze školek již ovšem tuto činnost znají, protože na svých školních zahradách mají různé záhony, kde pěstují nejrůznější ovoce či zeleninu. Takže o této činnosti opravdu již hodně ví a pečují o přírodu. Ale je to pro děti samozřejmě i zábava.

Dnes je tu pro děti připraven i edukační program v podobě poznávání zvířat a rostlin. Všechny pak čeká jistě i nějaká ta sladká odměna.

Čtěte také

Pokud by se chtěl někdo do sázení aleje zapojit, má ještě možnost?
Kdo by se chtěl zapojit, bude mít jistě příležitost opět příští rok, protože by se mělo pokračovat v sázení této ovocné aleje. A to již čtvrtým rokem. Začalo se před třemi lety a každým rokem tady děti vysadí 30 stromů. Takže dnešním dnem tu už bude stát 90 statných ovocných stromečků.

Sázení ale ní pochopitelně možné pouze tady v Trutnově, stromky se vysazují po celé České republice. Den Země se sice slaví 22. dubna, ale připomínat bychom si jej měli celoročně. A pomoci přírodě také můžeme kdykoliv.

Spustit audio

Související