Díky počasí se na několika lokalitách Královéhradeckého kraje letos objevila velmi vzácná rostlina

2. listopad 2019 10:11

Třtina pobřežní - tak se jmenuje vzácná rostlina, která se objevuje jen při specifických klimatických podmínkách. Musí být totiž dost suché počasí na to, aby na březích potoků, řek a rybníků mohla vyrůst. Protože jí letošní počasí přálo, můžeme ji najít na přibližně desítce lokalit v Královéhradeckém kraji.

Na jedno místo výskytu třtiny pobřežní na Rychnovsku se vypravila reportérka Jana Házová s botanikem Muzea a galerie Orlických hor Janem Doležalem.

Čtěte také

„Koukám, že břeh Divoké Orlice je posekaný, ale půjdeme se podívat, jestli tam ještě něco zajímavého najdeme. Přišli jsme na lokalitu, kde roste třtina pobřežní. Jde o velice vzácnou travinu, která dorůstá až do výšky 1,5 metru. V České republice roste především na toku Divoké Orlice v okolí Kostelce nad Orlicí a u Žamberka," vysvětluje Jan Doležal.

My jsme v Kostelci nad Orlicí a scházíme po kamenech dolů k břehu řeky.

„Kameny zpevňují břeh. A místo je tady vyšlapané, protože odtud sjíždějí vodáci Divokou Orlici. A právě kousek od tohoto místa roste třtina pobřežní. Asi už neuvidíme stébla s květenstvím, ale možná objevíme listy. A já už je vidím. Jde o takové úzké listy, rostoucí mezi chrasticí rákosovitou, která je tomu trošku podobná."

Třtina pobřežní

V čem je třtina pobřežní zvláštní a výjimečná?

„Na tuto rostlinu má vliv jednak sucho a celkový vývoj klimatu. Ona vyhledává právě břehy řek, které nejsou tolik zarostlé. A tyto změny podporují především povodně. Velká voda strhne břeh a celý jej obnaží. Potom, když klesne voda, tak je tam volné místo, kde třtina může velice dobře růst a obsadí ho."

Čtěte také

To znamená, že pokud je v řece hodně vody, třtina na břehu neroste. Pokud je ovšem sucho a voda opadne, tak se začně vyskytovat?

„Ona tam ta rostlina je, i když je hodně vody. Ale je spíše sterilní. A její vzácnost spočívá v tom, že se vyskytuje v České republice na hranici svého areálu. To znamená, že je to velice rozšířený druh v celé Evropě i v Asii, ale u nás právě zasahuje svým areálem pouze okrajově. U nás se jedná o vemi vzácný druh," dodává Jan Dolažal.

Kdo by se chtěl podívat na třtinu pobřežní v plném květu, tak bude mít možnost až v příštím roce. Vykvétá přibližně v červnu.

autoři: Jana Házová , Michal Baják
Spustit audio

Související