Divadelní léto pod plzeňským nebem skončilo, zájemci si mohli rozebrat rekvizity

27. březen 2024 19:16

Jarní úklid uspořádali provozovatelé festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Po šestnácti letech festival skončil, a tak vyklízel sklad. Rekvizity, části scénografií a kostýmů si mohli rozebrat zájemci na nové projekty.

Je libo trpaslíka nebo lanový žebřík? Takové věci se daly najít ve skladu Divadelního léta pod plzeňským nebem v plzeňské Papírně. Festival loni po šestnácti letech skončil a provozovatelé rekvizity, části scénografií a kostýmů, ale třeba i hasicí přístroj nebo svářečku nabídli široké veřejnosti k rozebrání. Zájem byl obrovský a pro věci přišly desítky lidí.

„Během fungování festivalu každý rok vznikla nová činoherní premiéra. V posledních letech přišlo zhruba devět tisíc lidí na jedno představení,“ vzpomíná bývalá ředitelka festivalu Marcela Mašínová. „Bohužel po pandemii koronaviru začala hrát venku všechna divadla a bylo složité sehnat kvalitní herce, protože ti už hráli ve svých domovských divadlech. Navíc celý náš tým pociťoval únavu a dopadlo na nás i všeobecné zdražování.“

Pořadatelé každopádně mají nějaké plány do budoucna. V současné době se v rámci projektu Ozvěny divadelního léta hraje představení v divadle Alfa. Na podzim se pak chystá úplně nový projekt – imerzivní divadlo, v němž se divák stane součástí děje.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio