Dominik Feri: Mladí se nezajímají o politiku. Dozvěděl jsem se třeba, že Miroslav Kalousek je hokejista

11. duben 2017

Propagaci politických stran na školách zakazuje zákon, žádný ale nebrání pořádání debat a přednášek. Je správné, aby lidé, kteří kandidují ve volbách, jezdili mezi žáky a studenty? Lze uhlídat hranici mezi odbornou diskuzí a agitací ve prospěch strany?

„Je velký rozdíl mezi diskuzí a přednáškou, a také jestli je to během vyučování, nebo po něm. Na mých přednáškách jsou vždy přítomni učitelé nebo ředitelé škol a ti zatím neshledali žádný problém,“ říká radní města Teplice za TOP 09 Dominik Feri.


Jsem zděšen čísly, že mladí lidé se o politiku nezajímají. 57 % z nich absolutně vůbec, a to je druhé nejhorší číslo ze sledovaných zemí OECD. A pokud je politici nebudou oslovovat – myslím tím z občanského hlediska – tak se to nezlepší.Dominik Feri

Žádný návrat do minulého režimu

„Většinou si ty přednášky sjednávají sami studenti, kteří mi pak často říkají, že jsem tu svou stranu nijak neprotěžoval. Když ale vystoupení nepovolí ředitel, zpravidla to je právě s odkazem na ustanovení školského zákona, že propagace politických stran je zakázána,“ dodává.

„Školský zákon lze vykládat extenzivně, nebo restriktivně. Můžeme to pojmout i tak, že by na školách neměli působit ani učitelé, kteří jsou zastupiteli nebo místostarosty. Tam také hrozí, že se v nějaké chvíli dotknou politicky exponovaného tématu. Je také nutné mít na paměti účel toho zákona, proč vznikal a na co odkazoval. Tedy aby na školách nebyly nástěnky jako za minulého režimu,“ připomíná teplický radní.

Jiří Zajíček

Výchova k demokracii, ne politika

„Já se domnívám, že i když politik nebude říkat, aby volili jeho stranu, tak se pořád bude snažit hájit ideály, které ta strana zastupuje,“ namítá předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček: „Do škol politika nepatří, naopak tam patří výchova k demokracii. A ta je i součástí kurikula.“


Je otázkou, o co se mladí lidé vlastně zajímají, jestli je to specifikum politiky jako takové. Samozřejmě pro funkční demokracii je třeba studenty k politice vést, ale nemyslím si, že by se to mělo dít ve školách.Jiří Zajíček

„Mě baví, jak se v předvolebním období zintenzivňují snahy politiků o diskuze se studenty – a je to prý naprosto nevinné a nezáměrné,“ podotýká Zajíček, podle něhož školský zákon tuto problematiku upravuje dostatečně – je to tedy na posouzení ředitele školy.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.