Dvě plodiny na jednom poli dají dvě sklizně a k tomu zelené hnojení, říká výrobce kmínového oleje

27. říjen 2020

Jako zelené hnojení se v zemědělství používají speciální rostliny, třeba svazenka, bob nebo pohanka.

Když se vysejí na pole současně s rostlinou, která se bude sklízet až za rok, máme pohnojenou půdu a dvě sklizně k tomu. Na poli v Petrávči u Velkého Meziříčí to vyzkoušel Karel Jonák „Máme malinké hospodářství celé v ekologickém režimu. Tady to pole jsme oseli hrachem společně s kmínem a ten hrách je tady z toho důvodu, že nám pomáhá hnojit tím, že stahuje vzdušný dusík do půdy,“ vysvětluje výrobce olejů lisovaných ze semen kmínu a máku.

Pole osejí dva traktory

„V dubnu jsme poprvé zaseli český dvouletý kmín společně s hrachem,“ dodává. A jak se sejí dvě plodiny společně na jedno pole? „Není to, jako když má Popelka smíchaná semínka na jedné míse a hodí to na pole. Je to jinak, pole se připraví na setí a potom jedou dva traktory, jeden seje na dvanáctkový řádek kmín a druhý hrách,“ usmívá se držitel Regionální potraviny za kmínový olej.

Na konci května se sklidí hrách, výnos byl tři tuny z hektaru a stvoly hrachu se nechaly na poli jako zelené hnojivo. Na podzim se potom pole mulčuje traktorem s vertikálními i horizontálními kladivy.

Další zelené hnojivo

„To, co kombajn rozseká, se použije jako zelené hnojivo, které zároveň zabraňuje plevelům, aby na poli rostly. Rozseká se i ta nať toho kmínu. Za tři měsíce to zase trochu naroste, tak se ta zelená hmota znovu rozseká, mulčovací traktor to usekne těsně nad srdíčkem toho kmínu,“ ukazuje Karel Jonák drobnou nať připomínající nať mrkve.

Srdíčko se na zimu zatáhne a příští rok, když kmín vyroste, se vytvoří dvojnažky českého kmínu s výrazně vonícími silicemi vhodnými do tradičních českých pokrmů, třeba na husu a kachnu. Kmínový olej, který Karel Jonák vyrábí, je pak vhodný ke všem masům i k zelenině.