Energetici obnovují ochranná pásma kolem elektrického vedení

25. únor 2019 08:23

Přebujelá vegetace je jednou z nejčastějších příčin poruch na venkovním elektrickém vedení. Podle společnosti E.ON opravy takových závad dosahují milionových částek.

Povinnost udržovat kolem vedení ochranné pásmo mají majitelé pozemků. Kdyby prořezávání stromů bránili, můžou od Energetického regulačního úřadu dostat až stotisícovou pokutu.

Větve ze stromu vedle cesty v Lodhéřově na Jindřichohradecku z vysokozdvižné plošiny ořezává Tomáš Pikal. Při práci v blízkosti elektrického vedení musí být maximálně opatrný. „Plošina je izolovaná, tak jsme chránění, ale určitě je třeba jezdit minimálně půl metru od drátů, mít přilbu, ochranné pomůcky. Také nesmí padat větve do drátů, aby se to nespojilo a nevyhodilo elektriku,“ popisuje.

V tomto případě jde o vedení nízkého napětí, v jeho okolí tak musí zůstat ochranné dvoumetrové pásmo. „Já jsem vysoký 185 centimetrů, tak to poznám,“ dodává s úsměvem Tomáš Pikal.

Udržovat ochranné pásmo je povinností majitele pozemku. Na Jindřichohradecku a Pelhřimovsku na to dohlíží distributor energie, společnost E.ON.

Ta si na takovou práci najímá odborné firmy. „Ze strany společnosti E.ON jsme průběžně informováni o problematických místech. Buď se jedná o celé lokality, kde je třeba prořezat, nebo o určité specifické druhy rychleji rostoucích dřevin. Zvýšený pozor je třeba dávat například na osiku nebo ořech,“ vysvětluje Jakub Stejskal z firmy Kilowatt.

Silničáři jsou teď často vidět u silnic s pilou v ruce, řidiči na ně ale ohled neberou

Prořezávání větví

Některé stromy ohrožují řidiče okolo silnic. Silničáři proto na jaře takové dřeviny prořezávají, nebo rovnou kácejí. Tato práce má svá přísná pravidla, která musí dodržovat, aby nedostali od České inspekce životního prostředí pokutu.

Ořezávání větví ale provádí po domluvě s majitelem pozemku. „Obesíláme obce zhruba 14 dní dopředu s tím, že by bylo vhodné to vyvěsit na nástěnce nebo vyhlásit rozhlasem. Poté nastává druhá fáze, kdy je potřeba opravdu obejít ty dotčené pozemky a nějak se domluvit s majiteli,“ říká Jakub Stejskal.

Podle zkušeností Tomáše Pikala nemá většina majitelů se vstupem těžařů na pozemky problém. Ořezané větve zůstávají na místě. „Tady je to pozemek České republiky, takže to necháme na hromadě na místě. Většinou si to všichni uklidí, někdy je to opravdu o dohodě, domluvíme se a dá se to kousek popovézt,“ doplňuje.

Na většinu míst se těžaři vracejí v dvouletých intervalech.

Spustit audio

Související