Eva Turnová: U Brašné prány

22. únor 2019

Lidi podceňují význam stolování jakožto rituálu.

S nostalgií vzpomínám na chvíle strávené s blízkými u jídla. Na slastné ujídání z hrnců v rámci brigády v restauraci U Dvou koček, později Paci-fik, umocněné vyšetřováním vraždy kuchaře, jemuž někdo usekl obě ruce za karban.

Eva Turnová: Co pro Vás ještě můžu udělát?

Operátorka call centra

Když jsem včera v rádiu mluvila o šelakových vinylech s rychlostí 78 ot/min, napadlo mě, že jsem už vlastně pamětník.

Nebo na vánoční večeře v rodinném kruhu s modlitbou, při které se z telky linulo „ke mně vchodem, k Ivanovi zády“. Kdykoli mě sklátila chřipka, kuchyň se zalila vůní heřmánku, ženský do mě cpaly morek a děda mi tajně nosil kostky cukru zakápnuté alpou. Ale byla pohoda.

V dnešní době frčí pročišťování půstem, který má nakopnout imunitní systém. Jenže – mizí právě rituál stolování.

Zkouším na půst taky najet. Zřejmě vynechám i alkohol. I když někdo tvrdí, že po prvních dvou skleničkách bílého vína se šíleně hubne. Někdo zas, že dvě skleničky bílého vína jsou jako jedna snickerska. Takže každá snickerska, po které vypiju dvě vína, by měla být přinejmenším vyrušená. Ale jisté to není.

Založme éterickou restauraci

Možná je lepší nejíst nic, jak to o sobě tvrdí belgický dietolog Henri Monfort. Dejme tomu, že mu věříme.

Eva Turnová: Ťok, Ťok na nebeskou bránu

Dálnice D1

Můj kamarád, anglický novinář a slovní hříčkař, kdysi hovořící plynně česky, byl v Praze naposledy v roce 1989, kdy schytal sprchu z tanku ve Vodičkově ulici.

Jak nejíst patnáct let jako Henri, ale přitom nepřijít o společné chvilky při konzumování?

Založme éterickou restauraci. Všichni, kdo si umí odebírat energii z prány, budou braši. V restauraci U Brašné prány nepůjde o klasické stolování. V místnosti rozmístíme jen židle, o to víc se do hospody vejde brachů Monfortů, kteří v rámci židlování budou trávit společný čas netrávením.

Jako předkrm si můžete objednat deset deka slunečního svitu z MALEDIV, jako hlavní jídlo měsíční pohaslo z českých VELKOTRIVIALIT, pak si srknout čerstvého smogu  z tunelu Blanka nebo srážky vegana s makrobiotikem. Pokročilý brach může session zakončit panákem vody z islandského ledovce či šumavského horkovce.

A kdo má z hladu strach, to není náš brach, ale svého zdraví vrah.

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.