Exekuce se dnes nařizují těm, co už nějaké mají, tím klesá úspěšnost, říká Hůle z Člověka v tísni

2. únor 2021

Daniel Hůle se v organizaci Člověk v tísni zabývá otázkou exekucí: „V posledních dvou třech letech je jen pět procent ze všech nařizovaných exekucí ročně namířeno vůči někomu, kdo ještě žádnou exekuci nemá. To znamená, že naprostá většina exekucí se nařizuje vůči někomu, kdo už v ní je. Ale před deseti lety to tak nebylo, to byly desítky procent exekucí na někoho, kdo žádnou nemá. S tím je spojený pokles úspěšnosti exekucí.“

„Tato úspěšnost se dnes pohybuje kolem dvaceti procent, což je velmi málo. A všem dochází, že takhle to dál nejde. Jenže je to důsledek trendu, který započal před dvaceti lety,“ upozorňuje odborník.

Čtěte také

Situaci v Česku se podle něj výrazně proměnila po hospodářské krizi v roce 2008. „Do té doby byla chudoba poměrně blízce propojená se sociálně nejvylučovanější skupinou, třeba s nevzdělanými Romy. Jenže najednou problémy zasáhly i střední třídu, která začala přicházet o práci,“ vrací se Hůle k první krizi, která zasáhla samostatnou Českou republiku. 

A pokračuje: „Lidé, kteří měli vzdělání, poměrně vysoký socioekonomický status, začali být ohrožení. V tu chvíli to začalo zajímat média a my jsme měli možnost na to poukázat. A tím, že se to téma řešilo, tak se to přirozeně dotklo i těch nejslabších, kteří byli paradoxně krizí zasažení o něco méně. Na chudobu už byli adaptovaní.“

Hůle se obává, že podobná situace může nastat i kvůli koronavirové krizi. 

Jak nastavit trh s půjčkami?

„Střední třída si dlouhodobě myslí, že lidé, kteří upadnou do předlužení a nezvládnou svůj dluh, jsou negramotní a špatně si to spočítali. Ale už neřeknou to b, že tady má někdo obchodní model postavený na tom půjčovat chudým lidem a že je to rentabilní,“ míní odborník.

Experti proto navrhují omezit podmínky, za kterých se mají půjčovat peníze nízkopříjmovým lidem. „Podle mě je ještě efektivnější, aby ti, kteří poskytují tyto služby, nesli důsledky toho, že mají špatně nastavený obchodní model,“ předkládá svou vizi Hůle. 

Co je to podle něj dluh? Jak pomoci ohroženým lidem? Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny. 

autoři: Petr Vizina , kac
Spustit audio

Související