Historie v tanci a muzice. Formani udržují východočeské tradice

16. listopad 2023

Národopisný soubor Formani funguje ve Slatiňanech od roku 2004. Tvoří ho nadšenci do folklorních tanců, písní a zvyků. Podle historických záznamů skládají hudbu, vymýšlí choreografie a šijí kroje. Jejich vystoupení tak pomáhají zachovávat lidové tradice z Chrudimska, Hlinecka a Nasavrcka.

Soubor se skládá z muziky a tanečníků. Inspiraci pro tvorbu shánějí v knihovnách, antikvariátech i u odborníků. „Tím, že jsme národopisný soubor, tak si zakládáme na tom, že nejen zpíváme a tančíme, ale hlavně zpracováváme zvyky a obyčeje z naší oblasti. Snažíme se vše zachovat, aby bylo na našich krojích a tancích opravdu vidět, že patříme do toho našeho regionu,“ říká umělecká vedoucí Stanislava Sejkorová.

Tanečníci na sobě mají repliku slavnostního kroje z druhé poloviny 19. století

Před skoro dvaceti lety soubor založili manželé Kohoutkovi. Původně to byl malý pěvecký sbor s klavírem, který se postupně rozrostl do dnešní podoby, kde je zhruba deset tanečních párů a dvanáct muzikantů. „Jsme takový rodinný soubor. My rodiče máme děti, které s námi tancují nebo hrají. Základ tvoří vlastně čtyři rodiny,“ doplňuje Stanislava.

Jedna sukně nestačí

Nedílnou součástí vystoupení jsou přesné repliky krojů z druhé poloviny 19. století. U kroje vdané ženy nesmí chybět čepec. „Pokud se dívka vdala, tak už nesměla ukázat své vlasy ostatním mužům. Proto se při svatbě říkalo ‚začepíme nevěstu‘, protože od té doby musela nosit čepeček,“ popisuje umělecká vedoucí. Čepce se nosily buď slavnostní, různě barevné, vyšívané zlatem a zdobené granáty, nebo pracovní, které byly čistě bílé.

Tanečnice na sobě mají při vystoupení několik sukní. Nejdříve si oblékají úzkou spodničku, která dříve měla funkci spodního prádla, na ní je potom široká spodnička, taftová sukně a vyšívaná zástěra. U pasu pod sukněmi je takzvaný honzík, který rozšiřuje boky a tvoří tak kontrast oproti útlému pasu svázanému šněrovačkou.

Na vystoupení Národopisného souboru Formani se můžete přijít podívat 16. prosince do sokolovny ve Slatiňanech. Kromě tanců se tam návštěvníci seznámí také s lidovými vánočními zvyky. První koncert začne v 16 hodin a druhý v 17:30.

Jak vznikly folklorní a národopisné soubory nejen ve východních Čechách? Z čeho se skládá kroj muže? A jak vypadá propojení opery s folklorem? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související