Hoch, kluk, ogar, synek. V každém nářečí se chlapcům říká jinak

4. září 2018

Nedávno jsem nějakou dobu čekal na své dítě na chodbě jedné z olomouckých hudebních škol a za tu dobu čekání jsem samozřejmě přečetl všechny texty, které tam visely.

Nástěnku, medailonky o hudebních skladatelích, požární řád a mimo jiné také nápis na dveřích, které vedly na záchod. Na dveřích bylo na tabulce, úpravným písmem asi tak z 30. let 20. století, napsáno: Hoši. Slovu „hoši“ samozřejmě rozumíme, ale při takovém podrobnějším, češtinářském pohledu na věc člověka napadne, že slovo „hoch“ není zas tak úplně obvyklé. Alespoň ne dnes a ne v Olomouci a okolí, a ani třeba na celé střední Moravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.