Hudbo, vstávej, nezahálej

5. březen 2024

Když jaro zaťuká

Příroda se probudila, květy raší, ptáčci zpívají, potůčky bublají, a tak nemůže zahálet ani vážná hudba. A kdo myslí, že je smutná, pomalá, ten je popleta?! V rámci dubnového Vlnohraní hudba doslova kvetla a v každém posluchači budila radost a naději.

Jarní nálada zaplavila rozhlasové Studio S1 už v úvodu za zvuku Jarní písně Felixe Mendelssohna Barholdyho v podání klavíristy Egli Prigtiho a klarinetisty Jana Bostla.

Moderátorka a autorka scénáře Martina Spiritová seznámila posluchače s principem doplňování tajenky. Její moderátorská kolegyně Jana Trojanová byla okouzlena předchozí prohlídkou budovy Českého rozhlasu a zejména obrazem Viktora Hartmana, přítele skladatele Modesta Petroviče Musorgského. S chutí si poslechla Balet nevylíhnutých kuřátek a vzápětí přizvala houslistku Barboru Sulkovou, aby zahrála snad nejslavnější skladbu o jaru – Jaro z cyklu Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho. Posluchači v něm spolu s Janou a Martinou znázorňovali pohybem jednotlivé části – zpěv ptáků, vodu potoků hlazenou větrem, bouřku i ticho.

K jaru patří také hmyz, ve Vlnohraní nás ale neobtěžoval. Sledovali jsme virtuozitu klarinetisty Honzy, který bravurně zahrál náročný kousek – Let čmeláka od Nikolaje Rimského Korsakova.

Také jsme slyšeli, jak cvrlikají ptáčci slavnému německému skladateli Ludwigu van Beethovenovi. Ve třetí větě Jarní sonáty podpořili hudebníky dva posluchači, když rozezněli vodní píšťalky ve tvaru ptáčka.

Díky hudbě jsme navštívili i divokou, probouzející se přírodu, a to v části suity z baletu Apalačské jaro Aarona Coplanda.

Po návratu domů, do Čech, jsme počítali, kolikrát kukačka zakukala ve skladbě Bernarda Strouhala Il cucco.

Závěr patřil tradičně natáčení. Na lidovou píseň Vyskočilo slunéčko šuměl les, zpívali ptáčkové, hučela voda a svou premiéru v rámci Vlnohraní měly unikátní perkusní nástroje Boomwhackers.

Výsledky soutěže 

Kreativní zpracování skladby Vltava od žáků ze 3. C ZŠ Jeseniova - soutěž Vlnohraní

Na koncertě Vlnohraní jsme vyhlásili soutěž o nejkreativnější zpracování našeho sloganu "Hudbo, vstávej, nezahálej". Vítězem se stala třída 3. C ze ZŠ Jeseniova s jejich dílem "Vltava". Všem zúčastněným moc děkujeme za účast a gratulujeme vítězům!

Spustit audio