Jak získat více vakcín? Jít maďarskou cestou a nakoupit třeba Sputnik V je výhodné, tvrdí Prymula

25. leden 2021

Očkování ohrožených skupin obyvatel proti covidu-19 bude v Česku trvat déle mimo jiné i kvůli zpomalení či snížení dodávek vakcín, které oznámily firmy Pfizer a AstraZeneca. „Firmy se nechovají podle smluv, které podepsaly,“ říká epidemiolog Roman Prymula. „Evropské země mají právo uzavírat své dílčí smlouvy mimo globální kontrakt. I Česko bude uvažovat o tom, jak získat kvalitní vakcíny.“ Právník Ondřej Dostál považuje využití zatím neregistrovaných vakcín za nouzové řešení.

„Je zapotřebí preferovat vymoci dodávku těch registrovaných vakcín podle smluv, které Unie uzavřela, až pak uvažovat o jiných vakcínách,“ zdůrazňuje Dostál, který je odborník na zdravotnické právo a hlavní expert České pirátské strany pro oblast zdravotnictví. Mezi tyto dosud v Evropské unii neschválené vakcíny patří čínský Sinopharm nebo ruský Sputnik V.

Čtěte také

„S vyjednanou smlouvou Evropské unie nemají nic společného. Je to nouzové řešení, ale nemůžeme být formalisty. Jsme na tom jako s rouškami na jaře: vakcíny chce celý trh. Máme-li velmi rizikové občany, tak je snad menší zlo a riziko objednat ty dosud neregistrované vakcíny,“ vysvětluje.

Roman Prymula, který je také poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO), připomíná, že naše vyjednávací pozice mimo rámec evropské kolektivní smlouvy o dodávce vakcín by byla významně slabší, než kdyby Česko jednalo samo za sebe. „Evropská unie má obrovskou sílu a dohody jsou pro nás výhodnější,“ připouští a dodává:

„Ale celý proces je pomalý a sama Unie si uvědomuje nutnost otevřít diskuze s dalšími výrobci.“

Utajené znění kolektivní smlouvy 

Ondřej Dostál, právník, odborník na zdravotnické právo

Dostál kritizuje, že evropská kolektivní smlouva o dodávkách vakcín je tajná: „Proto nemohu říci, jestli dodávka už registrovaných vakcín je vymahatelná pod nějakou sankcí. Ale pokud by vakcíny nebyly, je vhodné jít třeba maďarskou cestou, tedy předregistračním schválením vakcín jen pro Českou republiku.“

Důvod utajení kolektivní smlouvy odhaduje Prymula: „Tajnost je především v tom, že ve smlouvě jsou rozdílné ceny. Většinou tito dodavatelé dodávají vakcíny na jednotlivé kontinenty za různých cen. A to je asi jejich primární důvod, proč se to snaží utajit.“

Prymula: Sputnik V lepší než AstraZeneca

Podle Dostála měla vláda už od podzimu vyjednávat o možném předregistračním dodání západních vakcín. „U kterých už proběhly takzvané trojkové studie, takže víme, že jsou účinné a bezpečné, a v optimálním případě je už registroval nějaký jiný stát,“ doporučuje právník.

Čtěte také

Epidemiolog Prymula ale upozorňuje, že většina takových vakcín třetí fází testování ještě neprošla, jinak už by byly v distribuci: „Sputnik V se v tuto chvíli bohužel jeví kvalitnější než preparát firmy AstraZeneca. To je důvod, proč o něm řada zemí začíná uvažovat.“

Připouští sice, že zpočátku byly kolem vakcíny Sputnik V kontroverze, neboť nesplňovala evropské požadavky na bezpečnost, postupně se ale podle něj třetí fáze testování doplňuje.

„Předpokládám, že byla dokončena. Jinak by vůbec neměla šanci být registrována v Evropské unii,“ připomíná Prymula a předpokládá: 

„Pokud by Česko uvažovalo o nákupu dosud neregistrované vakcíny, nechalo by si od výrobce předložit výsledky všech studií, jen by je neposuzovaly evropské úřady, ale české. A naopak, pokud by s tímto výrobcem vznikla kolektivní unijní smlouva, budeme zase součást celku a získáme vakcín méně. Ta cesta jít přímo jako Maďarsko je výhodnější, protože Maďarsko takto získalo dva miliony dávek.“

Dostál: Ať jednají podniky a kraje

Právník připomíná zajímavou možnost, jak může Česko získat více vakcín a nesáhnout po těch z Východu. Unijní kolektivní smlouvu o nákupu vakcín by podle něj mohlo být možné obejít.

„Tato patrně zavazuje Českou republiku, ale je otázka, jestli zavazuje i podniky nebo krajské systémy zdravotnictví, které by si vakcínu chtěly opatřit separátně. Pokud ne, otevírá se prostor k jejich jednání s výrobci.“

Čtěte také

A pokud se to nepodaří a pokud Unie nevymůže smluvní množství vakcíny, je třeba výrazně zlepšit priority vakcinace, doplňuje právník Dostál:

„Pak je třeba hledat jiné cesty, jednat o dalším kontraktu s výrobci neregistrovaných vakcín nebo se dívat i na dosud neregistrované vakcíny. A peníze hovoří, takže když padnou smlouvy mezi EU a výrobci, tak bude hrát roli jen cena.“

„Doufám, že minimálně Pfizer dodávky splní, protože přislíbil, že se dostane na původně deklarovaný objem. Celkově bude vakcín méně, ale riziková populace se proočkuje, jen to bude trvat déle. Sputnik nemá zatím centralizovanou smlouvu s EU, takže nic neporušíme, kdybychom jednali individuálně,“ nastiňuje budoucí možnosti získání vakcíny Roman Prymula a dodává, že Česko se už pokoušelo s jedním výrobcem vakcíny bilaterálně jednat, ale k dohodě zatím nedošlo.

Poslechněte si celé Pro a proti a uslyšíte všechny argumenty expertů, kteří radí premiérovi a opozičním Pirátům.

Spustit audio

Související