Jan Macháček: Fronty na očkování a zájmové skupiny

9. únor 2021

Co se očkování týče, je horkým tématem otázka, proč Evropská unie obstarala méně vakcín než Británie a proč se v celém prostoru Unie očkuje mnohem pomaleji než v Británii. Populární je diskuze o kvalitách ruského Sputniku V a případném nebezpečí pramenícím ze všeho ruského, nebo o slabé účinnosti oxfordské AstraZenecy, kterou třeba Švýcarsko vůbec nepovolilo a Jižní Afrika ji pozastavila.

Je tu ale i mnoho dalších otázek. Americký deník The Wall Street Journal se vrací k otázce pořadníků. Americké centrum pro kontrolu nemocí CDC doporučuje začít těmi nad 75 let a „základními pracovníky ve frontové linii“.

Čtěte také

Pak mají přijít lidé mezi 65 a 74 let, lidé s nemocemi, které zvyšují riziko komplikací a základní pracovníci (anglicky „essential workers“). Základní pracovníci pracují podle CDC „v dopravě, logistice, potravinářství, stravování, stavebnictví, financích, informačních technologiích, v energetice, právu a dokonce v médiích a bezpečnosti“.

Kdo je a není „základní“? V některých státech jsou to policisté a hasiči, jinde si skrze odbory prosazují svou i učitelé. O slovo se stále silněji hlásí uklízeči, domovníci, zaměstnanci hotelů, letušky, taxikáři a řidiči Uberu. A co třeba mladý taxikář, který žije se starými rodiči?

Povinné očkování školáků?

Jistou pranici lze očekávat i v definici toho, kdo má zdravotní potíže a jaké. Co třeba obezita, která je výrazným faktorem komorbidity? 40 procent Američanů je obézních.

Čtěte také

List navrhuje, že nejlepší je všechny nároky odbourat a řídit se jenom a pouze věkem. Koneckonců vysoký tlak a cukrovku mají nejvíce starší lidé. Zájmové skupiny budou bručet a bouřit se, ale nakonec to většina lidí  pochopí.

V jiném článku se list zabývá tím, že cca 100 milionů Američanů se vůbec očkovat nechce. Vede tu i stranická linie. 80 procent demokratů se chce očkovat, 55 procent republikánů se očkovat nechce. Přesvědčit odpůrce očkování nebude vůbec snadné, spíše to bude skoro nemožné a apel na sociální odpovědnost nemusí vůbec zabrat.

Velice kontroverzní bude otázka povinného očkování školáků. Je pochopitelné, že proti tomu bude velký odpor, protože nákazu covid-19 přežije 99,995 procenta dětí. Přesto povinné očkování školáků mnohé americké státy a města chtějí spustit.

Čtěte také

Až začnou opadat fronty na očkování, má se pokračovat podle věku a zranitelnosti, ale musí se dostat rychle i na ty, kteří si svůj život a práci bez očkování nedovedou představit. Riziko opětovné infekce po očkování je prý po dobu šesti až devíti měsíců velmi nízké, takže v momentu, kdy začne klesat úmrtnost a začnou se otevírat školy, rozhodování přestane dominovat strach a společenská debata i o věcech pandemie bude mnohem racionálnější.

Zajímavé jsou i informace z Izraele. Izrael proočkuje do března většinu populace. Vakcíny od firmy Pfizer objednal brzo a připlatil si za to. Poněkud se ale pomíjí to, že Izrael prodává farmaceutickým firmám anonymizovaná data pacientů, respektive očkovaných.

Logo

Kdo by si ale představoval, že v Izraeli už začal vládnout optimismus, je na omylu. V článku v izraelském deníku Haaretz se píše, že děti pod 16 let se v Izraeli očkovat nesmí – to je 30 procent obyvatel. Řada dospělých lidí se i tam očkovat nenechá. S miliony lidí bez očkování a s novými mutacemi viru je potřeba počítat s restrikcemi a omezeními ekonomiky ještě dlouhé měsíce. A s dodržováním odstupů a nošením roušek ještě mnohem déle.   

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio