Jan Vávra: Demokracie bojuje s koronavirem i se sebou

25. březen 2020

Andrej Babiš, jehož oblíbenou taktikou je koronavirus ukecat, tvrdí, že jsme ve válce.  To byl také důvod rychlého vyhlášení nouzového stavu.

Pomiňme teď skutečnost, že vláda zřejmě nedokázala nouzový stav vyhlásit správně a její usnesení nesplnilo požadavky ústavního zákona. Proto už padl návrh na zrušení vyhlášení nouzového stavu.

Čtěte také

Podle místopředsedy advokátní komory Tomáše Sokola měla vláda při vyhlášení nouzového stavu rovnou sdělit, která práva občanů omezí, a neoznamovat jednotlivé restrikce až posléze.

Jsme ale skutečně ve válečném stavu, jak se nám snaží namluvit nejen naši politici? Řada z nich napříč Evropou hovoří o největší zkoušce, která naši zemi čeká od dob druhé světové války? Není to přehnané? Jsou přísná nařízení omezující práva občanů a svobodu jejich pohybu skutečně na místě?

Česká republika patří mezi země, které plošně zavedly nejpřísnější omezení volného pohybu občanů. Andrej Babiš několikrát vyjádřil obdiv k Číně, jak zvládla epidemii. Vypadá to, jako by totalitní režimy zvládaly nákazu lépe, protože prostě neberou ohled na občanské svobody.

Testování co největšího množství lidí

Čtěte také

Na druhé straně stojí takové Švédsko, kde se nakazilo podstatně více lidí než u nás a několik desítek jich zemřelo, ale švédské úřady se stále domnívají, že kupříkladu uzavření všech škol není řešením a nezabránilo by šíření viru, naopak. Člověk má – podle Švédů – jednat s mírou.

Nalézt rovnováhu mezi opatřeními, která omezují fyzický kontakt obyvatel, a zachováním svobod občanů není úplně jednoduché. Rozdíl mezi českým a švédským pojetím spočívá pravděpodobně i v tom, že našim politikům mnoho jiného nezbývalo, když neměli dost prostředků na testování, které by umožnily nakažené koronavirem a potencionální roznašeče nákazy selektovat. To je případ i úspěšného zvládnutí viru v Jižní Koreji, která hodně testovala, a nemusela proto zavádět plošná a drastická opatření. 

Čtěte také

Ovšem válečnickou rétorikou je možné sledovat i něco jiného. Takový Viktor Orbán chce kvůli pandemii koronaviru do konce roku přerušit činnost parlamentu. Zemi by měla řídit vláda prostřednictvím svých nařízení. Měly by také být zakázány volby a referenda. Toto už je zcela zřejmé zneužívání strachu občanů ve snaze omezit fungování demokracie. Orbán tím bohužel jen potvrzuje, o co mu jde a co naši zastánci visegrádské spolupráce odmítají vidět.

Jakkoli se společnosti zmocňují obavy, které ještě předseda Ústředního krizového štábu Prymula podporuje svými prognózami, neměli bychom se vzdát rozumu a měli bychom všechna opatření zavádět s mírou. Strach z koronaviru a obdiv k zvládnutí epidemie v Číně se nesmí stát záminkou k dalšímu omezování občanských svobod, jak navrhuje pan Prymula.

Jan Vávra

Česká populace zatím opatření vlády víceméně podporuje, ale občanská společnost, která v sobě nalezla nečekanou míru solidarity, by měla být ostražitá, pokud jde o nutnost a míru dalších restriktivních opatření. Vláda by měla v prvé řadě zařídit co nejrychlejší testování co největšího množství lidí, jako to udělali v Jižní Koreji, jakkoli je to komplikovanější než nařídit, aby občané seděli doma. Naštěstí se vláda musí ohlížet i na udržení alespoň nějakého chodu ekonomiky. Jinak při příštích volbách – pokud samozřejmě budou – spláče nad výdělkem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio