Jiří Hošek: Evropská unie neznamená jen finanční stránku věci. Jde o společenství hodnot

22. květen 2019

Nezájem, nuda a přesvědčení, že člověk nemůže stejně nic ovlivnit. Takové pocity podle Jiřího Hoška vyvolávají v mnoha Češích volby do Evropského parlamentu. Proč bychom neměli na eurovolby rezignovat?

Musíme si uvědomit, že v nadcházejících volbách se nevolí jenom zástupci do Evropského parlamentu. Spolurozhodujeme o tom, kdo bude příštím předsedou Evropské komise. Vybírat se bude také nový předseda Evropské rady, který šéfuje unijním summitům, ale třeba i nový nejvyšší představitel unijní bezpečnostní politiky nebo guvernér Evropské centrální banky,“ zdůrazňuje v pořadu Jak to vidí... Jiří Hošek.

Evropský parlament (ilustrační snímek)

EU nejsou jen peníze

V zemích střední a východní Evropy je ovšem účast voličů při volbách do Evropského parlamentu tradičně tristní. V Česku v roce 2014 byla dokonce vůbec nejhorší v celé EU. Nedosáhla ani 20 %.

Na vině jsou podle Hoška i média, která evropská témata neumí uchopit tak, aby člověka oslovila: „Je třeba psát a vysílat ne z hlediska toho, co a kde jaký politik řekl, ale z hlediska toho, jaký to má dopad na lidské životy.“

Je hodně škodlivé, když se Evropská unie redukuje jenom na finanční stránku věci a zapomíná se na to, že jde o společenství určitých hodnot.
Jiří Hošek

Absurdita eurovoleb v Británii

Theresa Mayová

V kuriózní situaci se ocitli voliči ve Velké Británii. Mají vybírat zástupce do instituce, kterou opustí. „Před pěti lety byla v Británii volební účast v eurovolbách 34 %. Letos asi nebude výrazně vyšší. Mnoho lidí bude možná volby sabotovat.“

Britové ale díky nim mají možnost vyjádřit se ke zpackanému jednání o brexitu a vystavit velmi špatné vysvědčení konzervativní straně a její vládě. Ta bude nejspíš velkým poraženým těchto voleb.“ Premiérka Theresa Mayová se tak podle šéfkomentátora televize Seznam čtvrtého hlasování o dohodě o brexitu možná ani politicky nedočká.

Další témata rozhovoru: Rakousko směřuje k předčasným volbám. Jaký další vývoj na politické scéně můžeme u našich jižních sousedů očekávat? Irák se chce angažovat v rostoucím napětí mezi USA a Íránem. Může ho nějak ovlivnit? A spolupracoval britský poslanec Geoffrey Robinson v 60. letech s StB?

autoři: Vladimír Kroc , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související