Joe Biden: Pokud Rusko Ukrajinu napadne, přijdou dosud nebývalé sankce

10. prosinec 2021
Výrok týdne

Americký prezident Joe Biden vyloučil možnost, že by USA vyslaly vojáky na obranu Ukrajiny, protože země není členem NATO. V úterním rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem ale státníka varoval před dosud nevídaně tvrdými ekonomickými sankcemi v případě ruské agrese vůči Ukrajině.

If in fact he invades Ukraine, there will be severe consequences. Economic consequences like none he's ever seen or ever have been seen in terms of being imposed.
(Pokud Ukrajinu napadne, přijdou vážné důsledky. Ekonomické důsledky, jaké ještě nikdy neviděl. Takové, jaké dosud nikdy nebyly zavedeny.)

Joe Biden

Doslova prezident Biden mluvil před Bílým domem o sankcích, které dosud ještě nikdy nebyly zavedeny.

Čtěte také

Podle Kremlu Putin během online americko-ruského summitu požádal o závazné záruky nerozšiřování NATO na východ a poukázal na aktivity Severoatlantické aliance poblíž ruských hranic.

USA, NATO a Ukrajina obviňují Moskvu ze shromažďování desetitisíců vojáků u hranic s předpokládaným cílem invaze na Ukrajinu, což Putin stále odmítá.

Ptáme se

USA se tedy nechtějí přímo vojensky angažovat. Znamená to, že by tedy pouze přihlížely případnému vpádu Ruska na Ukrajinu? Rusko požaduje závazné záruky nerozšiřování NATO na Východ. Mohlo by něco takového vůbec dostat? 

Čtěte také

Podle agentury Reuters existuje dohoda s Německem, podle které by v případě invaze na Ukrajinu Berlín zavřel plynovod Nord Stream 2, který ale ještě není v provozu. Nebyla by to spíš sankce pro Evropu, která se potýká s energetickou krizí?

Jaké sankce by zasáhly Rusko nejvíce? A za jak velký problém by je považoval ruský prezident? Může hrozba dosud nevídaných sankcí být dostatečně silná na to, aby ho odradila od případného vpádu na Ukrajinu?

Celý Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě Petr Kolář a odborník na postsovětský prostor Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, Katedry ruských a východoevropských studií. 

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související