Kateřina Perknerová: Pravdou proti dezinformacím

28. březen 2024

Tuzemské obyvatelstvo dlouhodobě balancuje mezi dvěma krajními postoji. Jeden říká, že Česko jako nepříliš významná středoevropská země, řečeno titulkem The Wall Street Journal „malý postsovětský satelit“, nemá mít v mezinárodní politice přehnané ambice. Druhý tvrdí, že právě poloha v srdci Evropy ho předurčuje ke stavění mostů mezi Západem a Východem.

Odpověď na to, jakou úlohu může a má Česká republika hrát, dávají do určité míry současné aktivity jejích představitelů.

Čtěte také

Ukrajincům ve třetím roce trvání války dochází střelivo. Aniž bychom byli svědky velkohubých proklamací, chopilo se Česko zprostředkovatelské mise a spustilo iniciativu, která sklízí reálné plody i celosvětový obdiv.

Jejím cílem je dodat Kyjevu stovky tisíc dělostřeleckých granátů, podle aktuálního vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského pro Bloomberg to může být dokonce 1,5 milionu kusů. „Jde o mistrnou ukázku psychologické operace, jež se v případě úspěchu může zapsat do učebnic,“ uvedla ukrajinská agentura Unian.

Akční diplomacie

Ačkoliv o iniciativě premiér Petr Fiala informoval veřejnost až letos v únoru a mezinárodní pozornosti se jí dostalo po vystoupení prezidenta Petra Pavla na Mnichovské bezpečnostní konferenci, běží už mnoho měsíců. Princip je překvapivě jednoduchý.

Čtěte také

Objednávkový list píše Kyjev, firmy dávají nabídky do systému a dárce rozhoduje, co se za jeho peníze koupí. Chytrý mechanismus, v němž mají zásadní postavení české zbrojařské firmy, které umějí jednat s mimoevropskými producenty i obchodníky, umožní saturovat ukrajinskou poptávku.

Počátečními největšími donory byly Dánsko a Nizozemsko, nyní se do systému zapojilo 20 zemí. Jde o doklad akční diplomacie a organizačních schopností českých politiků, poradců i firem.

Čtěte také

Ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka po setkání s prezidentem Pavlem sdělil, že zažíváme nejhorší bezpečnostní situaci od konce 2. světové války. Kromě bojiště na Ukrajině čelí Izrael útoku teroristů z Hamásu, hrozbou je Islámský stát, ilegální migrace a také dezinformace.

Bojovat pravdou

BIS má za úkol identifikovat především ty, jež vypouštějí cizí mocnosti, aby destabilizovaly demokratický režim. Výsledkem její práce je třeba zařazení dvou fyzických osob a společnosti Voice of Europe na vnitrostátní sankční seznam, o němž ve středu rozhodla vláda.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Jenže možná ještě jedovatější jsou nepravdy, které šíří čeští občané. Třeba proto, že nevěří pětikoalici, obecně politikům a seriózním médiím. Generál Koudelka řekl, že bojovat se s tím dá jedině pravdou a v dlouhodobém horizontu kvalitním vzděláním.

Do této množiny lze zahrnout i schopnost nepodléhat defétismu či naopak neodůvodněnému optimismu. Umět vidět věci v souvislostech. Český stát nebude hrát na mezinárodním poli klíčovou roli, ale může si díky svým pevným postojům vysloužit úctu. Realizovaný plán na dodávky munice bránící se Ukrajině dokumentuje, jak toho lze docílit.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku.

Spustit audio