Kdo se nechce jen dívat, může na farmě Dubno uprostřed přírodní rezervace přiložit i ruce k dílu

6. srpen 2020

Farma Dubno v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice je po celé léto volně přístupná veřejnosti a kdo se nechce jen dívat, může i přiložit ruku k dílu. Chcete pomoci s kosením chráněných luk, sušením sena, rádi byste si zkusili vyhřebelcovat koně nebo nakrmit oslíky? Není problém, naopak. Na farmě Dubno je stále práce dost a každý, kdo chce pomoci, je vítán.

Teď v půli léta jsou ovšem louky v přírodní rezervaci Dubno posečené, seno usušené a pod střechou. Ale vzhledem k vrtkavosti počasí to letos bylo docela napínavé, jak redaktorce Romaně Pacákové řekl Zdeněk Hovádek, který s rodinou na farmě hospodaří a o přírodní rezervaci Dubno se stará.

Čtěte také

Farma Dubno je veřejnosti otevřená po celé léto, kdykoliv přijdete, můžete se podívat na koně, osly, ovce, kozy, mezi drůbeží najdete i pštrosy a v jedné z voliér bydlí dokonce i polární liška. Jmenuje se Bertík a je to zachráněný tvor, jako několik dalších zvířat, k nimž osud dříve nebyl zrovna vlídný, ale na farmě Dubno našli nový domov.

Farma Dubno během roku pořádá pro milovníky zvířat a přírody také několik už tradičních akcí, některé jsou příležitostí pro dobrovolníky, jiné jsou čistě zábavné a poznávací. K nim patří také pozvánka pro všechny milovníky koní. Letošní už třetí ročník Dubenského řehtání se bude na farmě a v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice konat v sobotu 8. srpna.

Pozvánka na Dubenské řehtání

Dubenské řehtání, to je den plný her a zábavy. Uvidíte koně různých plemen, společná vyjížďka zúčastněných jezdců a jejich koní začne v deset hodin a hlavní podívaná se naskytne od 14. hodiny za farmou, na louce u pomníku Spícího lva. Tam se pojede extrémní koňský závod Dubenský Extreme Trail Horse, v němž se koně a jejich jezdci představí v netradičních rychlostních a dovednostních disciplínách. Také se bude volit Miss kůň a program bude pokračovat od 18 hodin příjemným posezením s živou hudbou.

Prales 3 km od České Skalice

Přírodní rezervaci Dubno najdete asi 3 km severovýchodním směrem od České Skalice. Na rozloze 86,19 ha ji tvoří přirozený lužní les pralesového typu. Rostou tam zejména duby (nejstarší ve věku 270-320 let). Rezervaci zdobí druhově bohaté louky a Zličský rybník. Žije tam množství ptáků, např. žluva hajní, lejsek bělokrký, rákosník velký a proužkovaný, ťuhýk obecný, strakapoud prostřední, puštík obecný, hrdlička divoká a další.

Dubno jedním z nejbohatších malakozoologických nalezišť ve východních Čechách.

V Dubně spí kamenný lev

Prostor dnešní rezervace byl v minulosti svědkem několika válečných událostí. Tou první byl dne 6. ledna 1424 střet husitského vojska Jan Žižky se spojenými katolickými pány, které vedl Jan Městecký z Opočna.

Čtěte také

Druhou vojenskou událostí byla bitva prusko-rakouské války dne 28.6.1866, kterou zde připomíná několik pomníků a hrobů. Nejznámější je monumentální pomník Spící lev na okraji Přírodní rezervace Dubno. Pomník je věnován obětem bitvy r. 1866 Prusko-Rakouské války u České Skalice, poručíku Adolfu Studničkovi od 77. pěšího pluku a setníku Emilu Riedlovi od 5. praporu polních myslivců.

Rezervací i farmou Dubno prochází modrá turistická značka ve směru Česká Skalice - Starkoč.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka