Ke Stožecké kapli na Šumavě po letech zase vede křížová cesta

7. červenec 2019 15:05

Celkem čtrnáct nových zastavení s výjevy z ukřižování Ježíše Krista lemuje cestu od Českých Žlebů ke Stožecké kapli na Šumavě. Místní tam obnovili křížovou cestu, která zanikla během totality.

Jednotlivé obrazy namalovala výtvarnice z Vimperka Vladimíra Fridrichová Kunešová. „Například třetí zastavení ukazuje, jak Kristus padá poprvé pod křížem. Zajímavé jsou postavy těch, kteří ho provázejí, někteří mu pomáhají a jiní ho potom odsuzují,“ popisuje.

Ke Stožecké kapli na Šumavě kdysi vedly tři křížové cesty. Jednu z nich se povedlo obnovit díky aktivitě místních. „Obrazy byly původně na stromech, ale tam je nebylo možné vrátit už z ekologických důvodů, tak jsou umístěné na dubových křížích, které mají takovou tu typickou stříšku jako kříže na šumavských hřbitovech,“ vysvětluje Vladimíra Fridrichová Kunešová.

Na dřevěném kříži je ještě kovaný kříž a na něm obraz, který tam výtvarnice se svými pomocníky upevnila až přímo na místě v šumavské přírodě.

Obrazy vytvořila ve svém ateliéru ve Vimperku. Malovala je na plech starou technikou. „Obrazy jsou v tom terénu hodně namáhané, v létě se malba roztahuje a v zimě zase smršťuje. Je proto třeba používat techniku, kterou používali už staří Holanďané. Začíná se od kresby, pak se dávají další podkladové vrstvy,“ líčí.

Každý obraz tak má asi osm vrstev. Jednotlivé vrstvy se po sobě posouvají, a díky tomu je malba odolná proti poškození.

Práce na celkem čtrnácti výjevech z ukřižování Ježíšek Krista trvala výtvarnici asi rok a půl. „Nejtěžší byly ty, kde jsou obnažené postavy. Lidská postava musí být správně anatomicky, musí mít pohyb, který k ní patří, a většinou na výjevech je nejtěžší obličej a ruce,“ dodává.

Město Volary a Soumarský most na Šumavě nově spojuje cyklostezka

Nová cyklostezka mezi Soumarským mostem a městem Volary na Šumavě

Přibližně šest kilometrů dlouhá cyklostezka nově spojuje Volary a Soumarský most na Prachaticku. Hlavní úsek trasy od železničního přejezdu pod Lískovým vrchem k Soumarskému mostu už je v provozu.

Obnovení křížové cesty podpořilo finančními příspěvky několik dárců. „Hlavním dárcem byla obec Stožec, několik rodin přispělo na celou kapličku, přispívaly firmy, spolky. Byli sponzoři také z německé strany, protože kaple bývá cílem i německých skupin,“ vyjmenovává výtvarnice.

Kolem nových zastavení teď často chodí strážce národního parku Kamil Klusák. „Je to určitě skvělý počin to obnovit, protože těmi léty, kdy se sem nesmělo, se všechno se zničilo. Je moc dobře, že se to obnoví a udělá znovu pro ty návštěvníky a lidi, co sem přijdou,“ komentuje.

Křížová cesta mezi Českými Žleby a Stožeckou kaplí na Šumavě bude vysvěcena 18. srpna. Výtvarnice Vladimíra Fridrichová Kunešová se pak ke svým obrazům bude muset minimálně jednou ročně vracet, aby je vyčistila a znovu nalakovala.

Spustit audio

Související