Královéhradečtí záchranáři mají jako první ve střední Evropě na palubě vrtulníku tzv. „plnou krev“

1. červen 2020 15:49

Těžce zranění lidé v Královéhradeckém kraji by se měli dočkat ještě lepší lékařské pomoci. Zdravotnická záchranná služba a hradecká fakultní nemocnice totiž dnes představily vylepšený projekt RABBIT. Díky němu vozí vrtulník letecké záchranky už dva roky na palubě krevní přípravky. 

Nově je tedy na palubě záchranářského vrtulníku plnohodnotná krev. Co to znamená pro pacienty? Lékaři ji budou v terénu podávat jako úplně první ve střední Evropě. Podrobnosti o této inovaci zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Česká republika se tak stala třetí zemí v Evropě, po Norsku a Švédsku, kde lze plnohodnotnou krev podávat přímo na místě závažných úrazů a při transportu pacientů do traumacentra. Mimo Evropu je plná krev k dispozici pouze v USA a Izraeli.

Projekt navázal na podobný, který v přednemocniční péči používal krevní plazmu, červené krvinky a další komponenty krve.

„Plná krev to vše sdružuje dohromady, navíc má celou řadu dalších výhod. Plná krev se liší od té, co nám cirkuluje v oběhu tím, že se za pomoci speciální filtru odstraní bílé krvinky. Pacient dostává v jednom plastovém sáčku tu nejkvalitnější tekutinu, která se velice blíží tomu, co při krvácení ztrácí," uvedl vedoucí lékař leteckých záchranářů v Královéhradeckém kraji Anatolij Truhlář.

První podání krevní transfuze v terénu

Záchranářský vrtulník má na palubě dvě jednotky plné krve o celkovém objemu 900 mililitrů, další dvě jednotky má traumacentrum.

Čtěte také

„Pokud by to bylo nutné, tak pacient dostane celkem čtyři tyto jednotky, dvě od nás a dvě v nemocnici, pak se přejde na léčbu standardními komponenty," dodal Anatolij Truhlář.

Hradecká LZS zasahuje ze základny v Hradci Králové především v Královéhradeckém a sousedním Pardubickém kraji. Nutnost podávat transfuzi přímo v terénu nastává v průměru jednou za 12 dní s velkými sezonními výkyvy.

Krajská záchranka loni ošetřila 11 804 pacientů s úrazy, z nichž u 387 zasahoval vrtulník.

Leteckou záchrannou službu z hradecké základny zajišťuje letecká společnost DSA. V červenci si LZS v Královéhradeckém kraji připomene 30. výročí své existence.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související