Kroměříž, kraj i arcibiskupství mají dohodu pro půl milionu návštěvníků. Chtějí zachovat bezplatný vstup do Podzámecké zahrady

8. červenec 2020 14:26

Podzámeckou zahradou projde ročně odhadem kolem půl milionu lidí

Memorandum o spolupráci při péči o Podzámeckou zahradu v Kroměříži dnes podepsali zástupci města, Arcibiskupství olomouckého a Zlínského kraje.

Cílem je třeba vytvořit nové cyklo-trasy nebo zpřístupnit Podzámeckou zahradu od Maxova dvora. Prioritou je zachovat bezplatný přístup do zahrady pro veřejnost. Jako městský park využívají zahradu stovky lidí denně.

Čtěte také

Správu Podzámecké zahrady i zámku, které jsou na seznamu UNESCO, převzalo letos v únoru olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral na základě smlouvy o služebnosti Národní památkový ústav.

Podzámeckou zahradou projde ročně odhadem kolem půl milionu lidí. Její správa stojí ročně přes deset milionů korun, řekl arcibiskup Jan Graubner.

Memorandum však neobsahuje žádnou konkrétní částku, kterou na zahradu bude město či kraj přispívat, o tom se bude ještě jednat.

"Cílem memoranda je deklarace o ochotě spolupracovat. Podzámecká zahrada je fantastický veliký park a nemůže být ani zavřený, ani obstarávaný jedním. Chceme všichni společně, aby park sloužil veřejnosti. Budeme se domlouvat, jak konkrétně to dělat, aby zahrada mohla sloužit všem, aby se uchovala," uvedl Graubner.

Náklady by se podle něj mohly rozdělit na třetiny, nemusí však jít pouze o peníze, jde také o práci v parku, údržbu stromů, bezpečnost. Pomoc by mohla mít různou podobu, například by mohla zahradu kontrolovat městská policie.

Podle starosty Kroměříže Jaroslav Němce by se na péči mohly podílet kroměřížské technické služby, město by naopak rádo v zahradě pořádalo nějaké akce.

Podle hejtmana Jiřího Čunka jsou kroměřížské památky zapsané v UNESCO, tedy arcibiskupský zámek a Podzámecká a Květná zahrada, nejváženějšími památkami v kraji. "Uvědomujeme si, že není možné chtít po jakémkoliv vlastníku, který má nějakou památku, aby ji nechal otevřenou, aby tam chodili lidí zadarmo," uvedl Čunek. Kraj i město se tak podle něj musí na nákladech podílet.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související