Lázně Velichovky si tradiční historickou vojenskou rekonstrukcí připomněly konec II. světové války

9. květen 2024 08:40

V Lázních Velichovky u Jaroměře se bojovalo - stejně jako před 79 lety. Ukázku tehdejšího střetu českých povstalců proti německému polnímu četnictvu připravily jako vzpomínku na konec druhé světové války kluby vojenské historie. A tak se lázeňským parkem ozývala střelba a před stovkami diváků se za stromy ukrývali vojáci v dobových uniformách.

Čtěte také

V lázeňském parku ve Velichovkách je velmi snadné teď podlehnout iluzi, že je o 79 let méně. Že je právě teď květen roku 1945.

„Náš příběh je inspirován událostmi v květnových dnů roku 1945,“ vše probíhá v režii klubů vojenské historie. „Nyní se již věnujme tomu, co se odehrává před našima očima.

Čeští povstalci bojují proti německému polnímu četnictvu. „Po silnici od města přijíždí povstalecká spojka, která se snaží hlídku německé armády přesvědčit k tomu, aby se jednotka vzdala. Aby byli její členové předvedeni před velitele a byli jim předneseny požadavky ke kapitulaci. Vyjednávání skončilo jednoznačně neúspěchem a ke slovu přišly opět zbraně.

Čtěte také

Vše se samozřejmě odehrává pouze jako. Jde o bojovou ukázku, u které se detaily předváděných bojů domlouvaly pouze několik minut před jejím začátkem.

Německé polní četnictvo střílí z balkonu vily, čeští povstalci jsou u příjezdové cesty do města a zatím se nedaří vyjednat kapitulaci.

Nakonec vše dobře dopadlo, čeští povstalci porazili německé polní četnictvo a to uznalo svoji kapitulaci a odjíždí. To vše bylo k vidění na bojišti v Lázních Velichovky u Jaroměře na Náchodsku.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související