Luboš Kreč: V rozvoji umělé inteligence Evropa pokulhává, regulovat ji ale bude jako první

18. duben 2024

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton nedávno vítězoslavně ohlásil, že se v rámci EU a jejích klíčových institucí podařilo najít shodu na znění regulace týkající se umělé inteligence. Jde o první regulaci svého druhu na světě, zdůraznil. 

Před pár dny zase vědci z celé EU vydali doporučení, že by bylo záhodno, aby vzniklo bruselské AI centrum či, chcete-li, Evropský ústav pro umělou inteligenci. Mohl by prý pomáhat s vývojem, umožňovat studium filosofických a etických rozměrů technologie a sloužit jako evropský motor pokroku.

Čtěte také

I poradci Evropské komise se vyjádřili v tom smyslu, že je třeba finančně motivovat akademickou sféru a poskytnout jí patřičné zázemí, aby mohla bádat a rozvíjet neuronové sítě a neztrácet ze zřetele udržitelnost v tom nejširším slova smyslu. 

To všechno jsou jistě chvályhodné iniciativy a záměry, málokdo může rozporovat, že je nutné se mít na pozoru před příliš rychlým, nekontrolovaným a nepromyšleným rozvojem systémů umělé inteligence. 

Opatrnost – brzda pokroku?

Jenže se zdá, že kvůli obavám, aby všechno bylo bezpečné a rozumné a správné, se zapomíná na to, v jak rychlé a dynamické době se nacházíme. A že to bývá zisk, co skutečně pohání pokrok. Skvěle to ilustrují dva evropské start-upy, které patří či patřily k premiantům v AI dostizích, ale tak či onak je doběhla americká dravost. 

Čtěte také

Tím prvním je britská společnost Stability AI, jež stojí za druhdy populárním generátorem obrázků Stable Diffusion. Ještě před rokem býval zdatným konkurentem zaoceánských projektů, jako jsou Midjourney nebo DALL-E, dnes už s nimi ale nedokáže držet krok, trápí ho odchody vývojářů a jeho tržní hodnota se propadla hluboko pod miliardu dolarů.

Druhým příkladem je francouzský Mistral, který vyvíjí velké jazykové modely a je v tom opravdu dobrý, respekt před jeho výkony mají i větší a známější konkurenti z věhlasných startupů OpenAI či Anthropic.

Luboš Kreč, CzechCrunch

Jenže drtivá část peněz na jeho rozvoj je od amerických investorů a obří smlouvou o spolupráci si ho už podchytil Microsoft. Ten se na poli AI vývoje pohybuje mimořádně agresivně. Dlouhodobě je na něm hodně aktivní Google, velmi se snaží i Meta a další.

Ani jeden z těchto gigantů není zárukou bezpečnosti a opatrnost vůči nim, kterou má Evropa v genech, je na místě. O čínských podnicích to platí dvojnásob. Bohužel ale platí, že i v prostoru jedniček a nul se hraje na výsledky, ne na záměry a vize. A právě funkčních výsledků Evropa na rozdíl od záměrů a vizí zatím mnoho nepředvedla.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru CzechCrunch.

autor: Luboš Kreč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.