Má vlast na Pražském jaru: Bohatá historie a její hlavní momenty

7. květen 2024

Smetanova Má vlast už po léta patří k Pražskému jaru. A jak se dozvíme v Akademii, historie jejího uvádění skutečně sahá až k počátkům vzniku festivalu v roce 1946. Zpočátku to ovšem nebyl zahajovací koncert – v padesátých letech se její pozice teprve hledala, jiná byla situace v letech šedesátých i sedmdesátých.

Její uvádění dlouho bylo doménou českých orchestrů a nejvíc České filharmonie. To se začalo měnit až v devadesátých letech, kdy začali přijíždět hostující dirigenti a také zahraniční orchestry.

Akademie zmapuje celou historii festivalových uvedení i s ukázkami některých provedení. Nebudou chybět klasická provedení Talichova, Ančerlova a Neumannova. Přelomový je samozřejmě Rafael Kubelík, ale třeba také Sir Colin Davis s Londýnským symfonickým orchestrem.

Čtěte také

Připomeneme Bělohlávkova nastudování s Orchestrem Pražské konzervatoře i s Českou filharmonií a nedávné vrcholné uvedení s Vídeňskými filharmoniky a Danielem Barenboimem. Chybět nebude mladá generace českých dirigentů ani hudební pozvánka na letošní zahájení s Berlínskými filharmoniky.

Má vlast se na Pražském jaru neuvádí jen kvůli výročnímu dni Smetanova úmrtí 12. května – je to vrcholné dílo, ke kterému se generace opakovaně vracejí a chtějí ho slyšet.

Spustit audio

Související