Martin Fendrych: ANO prý má plán, jak vyřešit důchody, ale tají ho. Absurdní, jde to proti smyslu politiky

19. duben 2024

Jedním z nepalčivějších problémů Česka jsou důchody. Hnutí ANO ale odmítá sdělit svoji verzi důchodové reformy. Neustále útočí na vládu Petra Fialy, obviňuje ji z neschopnosti, ale ANO samo žádný ucelený recept nenabízí.

Andrej Babiš v podcastu Sorry jako řekl: „Když budeme ve vládě, tak to vyřešíme. My jsme ve vládě byli a my jsme to řešili.“ Zajímavé. My zase víme, že Babišova vláda finanční zdroje na důchody nenašla. A zřejmě je nemá ani dnes. Babiš říká, že není role ANO vládě radit, „oni přece říkali, že všechno umí“. Nic takového ale pětikoalice neříkala.

Čtěte také

V podcastu Babiš ještě o důchodové reformě sdělil: „Zeptejte se mě, když budeme ve vládě, my vám to potom řekneme. Já jsem byl ve vládě a řekl jsem: na důchody bude vždy. Na dálnice bude vždy. Na nemocnice bude vždy. A tak i bylo. My jsme to sepsali. A bylo to na papíře.“ Kam ale zmizel ten papír? Existuje vůbec? Recept nemá ani Alena Schillerová, ani stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka.

Při schůzce u prezidenta Petra Pavla hnutí v nepřítomnosti Andreje Babiše kývlo na zvyšování věku odchodu do důchodu. Krátce poté, těsně po návratu předsedy ANO z dovolené, úplně otočilo. Zvyšování věkové hranice zásadně odmítá.

Babiš ve videu prohlásil, že ANO „nikdy v minulosti nesouhlasilo s navýšením věku odchodu do důchodu“. Což není pravda, před osmi lety počítali s odchodem do penze v 67 letech a divili se, že to ČSSD odmítá.

Osočovat vládu z neschopnosti?

Dále ještě víme, že Karel Havlíček počítá s II. pilířem důchodového spoření. Řekl k tomu: „Abychom hovořili o skutečné důchodové reformě, změně systému, je pro nás zcela zásadní to, že se musí vytvořit druhý pilíř.“

Čtěte také

Paradoxní, neboť II. pilíř zavedla vláda Petra Nečase a vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše ho v roce 2015 zrušila. Samozřejmě se souhlasem šéfa ANO, který tehdy byl vicepremiérem.

Teď Karel Havlíček II. pilíř oprášil, ale chce ho vázat na investice a garance státu, spojit s investicemi do jádra. Lidé by se svými vklady podíleli na budování nových bloků jaderných elektráren i na dalších státních projektech, jako jsou dálnice a byty. Havlíček chce fond, který by stát řídil a garantoval. V Česku dosti děsivá představa.

Z toho, jak ANO i jeho předseda mění postoje, to vypadá, že hnutí žádný recept na kvalitní důchodovou reformu nemá a ani nikdy nemělo. Jeho jediný zřetelný plán je osočovat vládu z neschopnosti, ačkoliv ta se alespoň snaží obří problém se zdroji na důchody vyřešit.

Martin Fendrych

Připusťme však, že Babišovo hnutí nějaký plán, jak do budoucna platit důchodce, skutečně má. Proč ho tedy neukáže? Bojí se ho vystavit veřejné debatě? Veřejné kritice?

Skrývat plán na vyřešení zásadního problému země jde úplně proti smyslu politiky. Ta přece má být soutěží idejí a snahou ty své nabízet a prosadit. Klidně z opozice. Kdyby na plán ANO vláda kývla, byl by to přece stále úspěch ANO. A kdyby mu šlo o stát, jistě by plán zveřejnilo. Už dávno.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.