Městem pro byznys se letos stal Ostrov, roste tam počet firem i bytů

18. duben 2024 08:55

Podnikatelské prostředí je letos v Karlovarském kraji nejvýhodnější v Ostrově na Karlovarsku. Pořadatelé ocenili rostoucí počet firem i dokončených bytů, dále i přístup radnice k podnikatelům.

Analytici agentury Datank v ní hodnotí 17 let všech 205 obcí s rozšířenou působností v ČR. Celostátní finále bude 22. května. Ve vítězném Ostrově sídlí největší počet firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na celkový počet ekonomických subjektů.

Porota ocenila počet nových bytů i úředních hodin

Město v rámci kraje zaznamenává nejvyšší počet dokončených bytů ke změně počtu obyvatel. Místní radnice věnuje nadprůměrné finanční prostředky do sportu a bydlení. V regionu je podle hodnotitelů nejnižší koeficient daně z nemovitosti.

„Lidé se do Ostrova stěhují z větších měst. Je tu opravdu hlad po těch bytech. Rádi bychom do budoucna zvyšovali počet bytů, hlavně těch nájemních, aby tu zůstávali mladí lidé. Mámr tu i dvě nové průmyslové zóny, sever a jih, takže je tu i nabídka práce,“ řekl ostrovský starosta David Hanakovič (nez.).

Pořadatelé ocenili i rozsah úředních hodin ostrovské radnice. „Zejména je třeba radnici pochválit za nejvyšší skóring úředních hodin, tedy počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé, ale nejen oni, můžou vyřídit vše potřebné pro své podnikání,“ uvedl David Pavlát, mluvčí soutěže.

Na druhé příčce se umístil Sokolov, třetí je Cheb

Stříbrný Sokolov má nízký index stáří, tedy poměr mezi lidmi staršími 65 let ku lidem mladším 15 let. V rámci kraje nabízí relativní dostatek volných pracovních sil. Jako nejlepší z pohledu podnikatele byly vyhodnoceny webové stránky města, na nichž jsou v přehledné formě dostupné všechny informace pro komunikaci s veřejnou správou.

Třetí příčku obsadil Cheb, který má v porovnání s ostatními vysoký nárůst počtu ekonomických subjektů. Počet dokončených bytů na 1000 obyvatel je v Karlovarském kraji dokonce nejvyšší.

 Analytici agentury Datank, která stojí za výzkumem dat, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Městem pro byznys 2022 v Karlovarském kraji byl Sokolov, za nim skončil Cheb a Karlovy Vary.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio