Mirka Nezvalová: Filipojakubská noc

30. duben 2024

Víte, že nás dnes čeká kouzelná noc? Říká se jí filipojakubská, protože kdysi předcházela svátku svatého Filipa a Jakuba. Teď 1. května v kalendáři najdete svátek práce a Jeremiáše a Pamelu.

Večer se budou pálit čarodějnice. Je to starý pohanský svátek, který se ovšem postupně změnil na lidový zvyk a zvláště na vesnicích či menších městech se z něj stala společenská událost.

Kdysi tato noc prý patřila času, kdy nečisté a zlé síly vládly větší mocí než kdy jindy. A v povětří měla poletovat spousta čarodějnic. Jako Valpružina noc byla slavena v Německu i ve Skandinávii. V jiné části Evropy se zase slaví keltský svátek Beltain. Tolik historie.

Vzpomínám si, jak jsme kdysi na vsi u nás v Dobronicích jako děti přihlížely navršování hranice dřeva, pak zapalování ohně, muzice, zpívání a poté jsme byly rodiči odeslány pěkně domů do postýlek.

Možná i proto, že údajně to byla noc volnosti, kdy bylo dovoleno vše. Muži i ženy si mohli sundat snubní prsteny, účastnit se rituálu skákání přes oheň v maskách a pak si užít lásky, což mělo být symbolem poděkování přírodě za plodnost. No, a dál už bych to raději nerozváděla.

Ale k téhle čarovné filipojakubské noc patří i další mnohem méně známá, ale rozhodně slušná tradice, které vám může přivolat štěstí a lásku. Vyzdobte si vchod do bytu či domu jarními květinami, které by měly přinést do domácnosti pozitivní energii a vše dobré.

A hlavně – nezapomeňte zítra alespoň na jeden májový polibek. Pod rozkvetlou třešní to letos už nebude, ale i bříza to jistí. A víte, že moderní věda tvrdí, že polibek přispívá k upevňování vazby ve vztahu nejen emočně, ale i hormonálně? Díky němu se nám totiž zvýší produkce oxytocinu, který bývá označován za hormon lásky. Tak to pojďme vyzkoušet.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Dětské otázky

    Babi, a kde mají ptáci uši, zeptal se mě téměř pětiletý vnuk Robin, když jsme na chalupě přes okno pozorovali vrabce a sýkorky. Tak to jsem tedy byla parádně zaskočená.

  • Mirka Nezvalová: Slavná vejce

    Dnes je Velký pátek, čas, kdy se jednou za rok otevírají skryté poklady. Napadlo vás někdy, že když rozklepnete vajíčko, je to vlastně malý poklad ukrytý ve skořápce?

  • Mirka Nezvalová: Ztracená kniha

    Před více než padesáti lety jsem si koupila román od francouzské spisovatelky Marguerity Durasové, byl ve slovenštině, takže Námorník z Gibraltaru.