Moje terapie II, epizoda 2: Jako dvě zrcadla. Rodiče a děti

11. listopad 2020

Hrdinkou tohoto dílu je dítě. Holčička, kterou uslyšíte až na konci. O šikaně, životě samoživitelky a o tom, jak děti zrcadlí problémy svých rodičů, v této epizodě mluví její maminka. A terapeutka, která jim oběma pomohla najít způsob, jak o těžkých tématech mluvit.

„Každý rodič si přeje, aby se jeho dítě rozběhlo po chodbě, vesele zamávalo a radostně běželo do třídy,“ vypráví Pavla, máma sedmileté holčičky, která šla před více než rokem poprvé do školy. „U nás to tak nebylo. Dcerka po pár týdnech do školy přestala úplně chtít chodit, pak začala ráno i plakat.“ O tom, čeho se ve škole bála, nechtěla mluvit. 

Vůči terapeutům měla Pavla, jako většina lidí, předsudky. Nakonec ale našla Lenku, která je všechny vyvrátila. Lenka Hlavičková používá při práci s dětmi metodu terapie hrou: dětí se na jejich strachy neptá přímo, vychází najevo při hře. „Pamatuji si, že jsem si tehdy při jednom hraní poznamenala, že je to ‚fičák‘. Holčička neustále bojovala se zlou čarodějnicí, kterou jsem měla hrát. Zpětně vyšlo najevo, že jsme se dostaly do hlubších rovin její psychiky, ve kterých zápasí s něčím, co jsem si nazvala nízké sebevědomí.“ Jakmile čarodějnici přemohla, nastala úleva i v reálném životě.

Příběh školačky, jejíž matka se rozhodla pro intervenci, začal nejprve konkrétním, závažným problémem ve škole, který bylo třeba akutně řešit. Potom se začaly vynořovat další, hlubší roviny. Došlo na bojování s metaforickou čarodějnicí a jiná témata. Když se pak terapie začala chýlit ke konci, Pavla si stále více uvědomovala, že možná její dcera zrcadlí to, co ona sama prožívala, když před čtyřmi lety odcházela z těžkého vztahu s jejím tatínkem. „Úplně jsem ztratila emoce. Nebylo nic. Necítila jsem nic, byla jsem jen stroj. Trvalo mi pak dva roky znovu hlavu nahodit,“ vypráví dnes Pavla. 

Druhá epizoda podcastu ukazuje, jak se dá v terapii pracovat s dětmi, které pro nízký věk neumí o svém trápení mluvit. Uslyšíte v ní, jak terapeutka vyhodnocuje dětské chování, jak komunikuje s rodiči a jak v mamince Pavle spustila terapie její dcery přemýšlení o sobě samé.

Epizodu natáčela Marika Pecháčková.

Jak naučit dítě čelit strachům? Jak moc je důležité, aby rodič dítě ve vypjaté situaci podpořil? Poslechněte si druhou epizodu druhé řady podcastu Moje terapie.

 

autor: Marika Pecháčková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.