Nejen Pražské povstání, lidé povstali v celém Protektorátu, připomíná historik Michal Stehlík

5. květen 2022

Před 77 lety začalo Pražské povstání, největší otevřený odpor Čechů proti německým okupantům. Odstartoval ho rozhlas, který vyzýval obyvatele Protektorátu k boji a zveřejňoval důležité informace pro začínající vzpouru. „Povstání bylo připravováno dříve. Hlavní byla aktivita českých lidí, politiků, vojáků pod generálem Slunéčkem. Byla snaha převzít moc do českých rukou dříve, než přijdou osvobozenecká vojska,“ popisuje historik Michal Stehlík.

Pražské povstání (1945). Hlasatel Zdeněk Mančal

„Československý rozhlas je naprosto zásadní. Je to jediné masmédium, které je v té době k dispozici. Podává informace, emočně burcuje. Krizové dny 6. a 7. května by vypadaly jinak. Hlavně 6. květen byl radikální, vysílání bylo hodně krajní. Pro lidi to znamenalo strašně moc,“ vysvětluje historik Národního muzea Michal Stehlík.

„Často směrujeme 5. až 8. květen na Prahu, na barikády, ale na mnoha místech Protektorátu vznikají revoluční národní výbory. Dějiny regionů bychom si měli připomínat, uvědomit si, že lidé v celém Protektorátu povstali. Byla ohromná statečnost přebírat moc, mnohdy to mezi 5. a 8. květnem ještě stálo životy,“ upozorňuje Michal Stehlík.

Pietní akt u budovy Českého rozhlasu

U příležitosti 77. výročí Květnového povstání českého lidu se ve čtvrtek 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici 12 pietní akt k uctění památky padlých v bojích o rozhlas v květnu roku 1945.

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu ke Květnovému povstání roku 1945

Vzpomínkový akt slavnostně zahájí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. S projevem dále vystoupí předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéta Pekarová Adamová, velvyslanec Slovenské republiky Rastislav Káčer, primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib a zástupkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Křupalová.

Po skončení vzpomínkové akce bude možno navštívit výstavu k 90. výročí založení rozhlasové knihovny v Galerii Vinohradská 12 v suterénu rozhlasové budovy.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související