Některé hortenzie zimu přečkají bez úhony

2. říjen 2020

Máte na výběr. Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) nebo hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)? Ta latnatá je otužilá, navíc kvete na novém dřevě, proto ji ani velmi krutý mráz nepřipraví o květní pupeny. Hortenzii velkolistou je nutné na zimu dobře přichystat. Kvete na loňských výhonech. Pokud namrzne, v následujícím roce více obrůstá listím, ale kvete sporadicky nebo vůbec. Ovšem, když se jim daří, nádherné jsou obě! Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Velkolisté hortenzie sice tvoří z hlediska botanického keř, ale jednotlivé výhony často namrzají. Měně v tom případě, že keř v červenci či srpnu upravíme. Necháme v něm tak do deseti těch nejlepších výhonů. Lépe vyzrají, lépe zimují.

Na ochranu před mrazy je u hortenzie velkolisté dobré použít listí a králičí či jiné pletivo. Okolo rostliny vytvoříme válec z pletiva, do něj nasypeme suché listí, vyplníme jím volné prostory mezi výhony. Na válec položíme kryt (PVC, igelit, lino, třeba i plech). Ten má zabránit promočení listí deštěm, sněhem. Kryt odstraníme v březnu. Pokud přijdou jarní mrazíky, obalíme rostliny před teplotně kritickou nocí netkanou textilií.

Zahrada osazená hortenziemi latnatými bere dech

Pokud si chcete ušetřit práci, vybírejte hortenzie ze skupiny těch, které kvetou na jednoletých výhonech. Jsou to ty latnaté, nebo odrůdy velkolisté hortenzie s označením Forever & Ever. Tyto nově vyšlechtěné odrůdy totiž zakládají květy jak na starém dřevě, tak na mladých, z jara vyrostlých výhonech. Navíc jsou mrazuvzdorné a měly by odolat i teplotám okolo -20 stupňů Celsia.“

Spustit audio

Související