Svatojánská cukrátka z jablek a oříšků

Mezi tradice, které se dodržovaly v dobách našich babiček, patří stlaní svatojánských postýlek a s tím spojená nadílka pro děti. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak pro ně připravit cukrátka z jablek a oříšků.

Ingredience
  • ¼ l vody
  • 1/2 kg cukru
  • 60 dkg jablek
  • ¼ kg ořechů
  • lžička ovocného octa

Jablka nakrájíme nadrobno. Ořechy nasekáme nadrobno. Z cukru odsypeme 5 dkg cukru na obalení a zbylý cukr svaříme s vodou na nit. Přidáme do něj jablka a lžičku octa a vše vaříme, až je hmota hustá. Pak přidáme ořechy a povaříme, dokud se směs nezačne sama odlepovat ode dna hrnce. Pak ji vyklopíme na vál. Hmotu necháme trochu vystydnout a tvarujeme z ní válečky, které obalujeme ve zbylém cukru. Válečky nakrájíme na malé kousky a zabalíme je do papíru.