Svatojánská cukrátka z jablek a oříšků
Mezi tradice, které se dodržovaly v dobách našich babiček, patří stlaní svatojánských postýlek a s tím spojená nadílka pro děti. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak pro ně připravit cukrátka z jablek a oříšků.
Ingredience
- ¼ l vody
- 1/2 kg cukru
- 60 dkg jablek
- ¼ kg ořechů
- lžička ovocného octa
Jablka nakrájíme nadrobno. Ořechy nasekáme nadrobno. Z cukru odsypeme 5 dkg cukru na obalení a zbylý cukr svaříme s vodou na nit. Přidáme do něj jablka a lžičku octa a vše vaříme, až je hmota hustá. Pak přidáme ořechy a povaříme, dokud se směs nezačne sama odlepovat ode dna hrnce. Pak ji vyklopíme na vál. Hmotu necháme trochu vystydnout a tvarujeme z ní válečky, které obalujeme ve zbylém cukru. Válečky nakrájíme na malé kousky a zabalíme je do papíru.