Nový domov seniorů v Jindřichově Hradci potřebuje zaměstnance. Nabízí proto vlastní rekvalifikační kurz

1. květen 2024 11:36

V Jindřichově Hradci se letos v září otevře nový Domov seniorů Bobelovka. Péči nabídne přibližně stovce klientů. Budoucí pečovatelé a další zaměstnanci ale chybí, a tak provozovatel vypsal výběrové řízení.

K výběrovému řízení přišla například Pavlína Prokešová. „Bylo řečeno naprosto vše, bylo mi nabídnuto i něco víc, co mě samotnou překvapuje, že bych mohla dělat. Určitě bych tuhle práci chtěla,“ hodnotí.

Do nového domova seniorů bude potřeba téměř čtyřicet pracovníků v sociálních službách. Podle ředitelky Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec Radky Vegrichtové není nutné speciální vzdělání. „Zjistili jsme, že mezi veřejností panuje taková představa, že v domově seniorů mohou pracovat pouze lidé, kteří mají zdravotnické vzdělání. Není tomu tak. Potřebujeme hlavně lidi, kteří jsou laskaví, empatičtí a naplňuje je práce v péči o druhé. To ostatní už můžeme zajistit,“ říká.

Při pohovoru se proto zájemci zamýšlí i nad tím, proč chtějí v domově seniorů pracovat. Podle vedoucí domova Radky Stejskalové je osobnost člověka důležitější než vzdělání. „Při výběrovém řízení koukáme na celkovou osobnost uchazeče, jestli je pozitivně naladěn, jakou má motivaci pro tu práci, jestli je připraven pracovat v nepřetržitém provozu, jestli má nějakou představu, co ta práce obnáší,“ popisuje.

Čtěte také

K výběrovému řízení přicházejí i lidé z jiných než sociálních oborů. „Řada našich pracovníků je vzdělaná v jiném oboru. Běžně jsou tu ženy, které pracovaly jako dělnice, mají třeba technické vzdělání, máme paní inženýrku z oblasti zemědělství a myslím, že ji ta práce baví,“ uvádí vedoucí přímé péče Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec Martina Suchanová.

Podle zákona o sociálních službách je ale určitá kvalifikace k výkonu povolání potřeba. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec proto připravilo ve spolupráci s úřadem práce vlastní rekvalifikační kurz. „Ten se skládá z teoretické a praktické části. Teoretickou zajistí úřad práce v Jindřichově Hradci a praktickou absolvují v našich domovech seniorů,“ upřesňuje Radka Vegrichtová. První tři měsíce budou také noví zaměstnanci pracovat s podporou odborného garanta.

Spustit audio

Související