Oblečení, které se nepáře a časem získává na odolnosti. Uměli to už v době kamenné

21. prosinec 2023

Nalbinding je velmi stará technika pletení jehlou. První nálezy takto vyrobených textilií jsou tisíce let staré. Dodnes ale existují nadšenci, kteří se tomu věnují. Jedním z nich je Nikola Ženatá, která vyrábí ponožky, rukavice a další kusy oblečení hlavně kvůli rekonstrukcím historických událostí. Na nich se schází dobově oblečení lidé a připomínají si život ve středověku.

První nález oděvu upleteného technikou nalbindingu je 8 500 let starý. Objevili ho v jeskyni v izraelské Judské poušti. „Tam se nalezl opravdu malý fragment ze lněné příze. Je to jen takový řetízek pletený smyčkovou vazbou,“ vysvětluje Nikola Ženatá.

Nalbinding se udržel od doby kamenné až do současnosti. Dokazují to nálezy z celého světa. Třeba Egypťané nosili dvouprstové ponožky, které se díky mezeře mezi prsty vešly do sandálů. Tento typ ponožek se postupně dostal i mezi římské vojáky. Hodně nálezů pochází také z Norska, Číny nebo Peru.

Ponožky z kozy nebo psa

„Ta technika je zvláštní hlavně tím, že se nepáře. Textilii vytváříte způsobem, že děláte smyčky. Příze nekončí klubkem, ale koncem. Jakmile konec dojde, nastaví se o další kus. Ve výsledku je to nekonečný kus příze, který se nedá vypárat,“ popisuje Nikola.

Nikola Ženatá při pletení

Nalbindingové textilie jsou hlavně z vlny, lze ale použít i len nebo lýko. Tyto materiály postupem času zplstí a ztvrdnou, díky čemuž jsou ještě odolnější.

Dříve se touto technikou pletly hlavně ponožky, čepice a palčáky. Existuje mnoho typů stehů, které jsou často pojmenované po místě nálezu.

„Mám tu třeba steh York, ten se našel v Anglii. Pak tu mám steh, který se jmenuje Oslo. Každý z těch stehů je jinak pružný a silný. V Norsku se ve středověku třeba u ponožek kvůli odolnosti k vlně přidávaly koňské žíně, srst z kozy nebo dokonce i ze psa,“ doplňuje Nikola.

Jak vypadají jehly na nalbinding? Jaké barvy přízí byly dříve dostupné? A kde se nalbindingové palčáky používaly jako platidlo? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související