Opice v jihlavské ZOO si pochutnávají i na arabské gumě. Nepohrdnou ale ani švábem

10. listopad 2020

Jídelníček opic v jihlavské ZOO není v žádném případě jednotvárný. Lvíčci, tamaríni nebo kosmani si pochutnávají na čerstvých vitamínech.

Zvířata dostávají i něco, čemu ošetřovatelé říkají buchta. Žerou ale i klacky naplněné arabskou gumou.

„Je to arabská guma, pryskyřice z akácií,“ říká ošetřovatelka zvířat Petra Flašková, a ukazuje na asi čtyřiceticentimetrové klacky se žlábky, které jsou zalité pryskyřicí. Ve své domovině totiž opice vykusují pryskyřici přímo ze stromů. Zoologická zahrada jim tak tímto náhradním způsobem nahrazuje přísun důležitých vitamínů a stopových prvků.

Pryskyřici zahrada kupuje v pytlích ztuhlou v kouscích. Ty je nutné rozpustit ve vlažné vodě. „Hustá hmota se pak sleje do konvičky a z ní pak do těch klacíků,“ popisuje ošetřovatelka, která pak klacky provázkem přivazuje opicím na větve ve výběhu. Jeden klacek dokážou vykousat za jeden den.

Na jídelníčku mají opice i zeleninu, ovoce a sarančata

Arabská guma samozřejmě není to jediné, co opice dostávají. „Ráno dostaly buchtu,“ říká Petra Flašková. Hned vysvětluje, že jde o speciální směs obohacenou o vitamíny, kterou je třeba smíchat s vodou, nechat ztuhnout a nakrájet na kousky.

Ty pak vypadají podobně, jako lidské proteinové tyčinky. „K obědu dostávají směs zeleniny a ovoce a k tomu živočišnou bílkovinu, většinou jsou to červi, švábi, sarančata,“ říká ošetřovatelka Petra Flašková.