Ostružiník Járy Cimrmana, jeřáb bezdězský a mnoho dalších rostlin představí ojedinělý fotografický atlas

7. červen 2023 11:03

Přes osm tisíc fotografií bude obsahovat nový Fotografický atlas rostlin České republiky. Na jeho vzniku se podílejí tři české univerzity, dále výzkumné ústavy a muzea. Shromažďují informace a snímky, které dosud žádná jiná kniha v Česku nenabídla. Atlas není zatím kompletní, tým autorů musí sehnat peníze na jeho dokončení. Pomoct může i veřejnost.

„Tady máme třeba takovou zajímavost – ostružiník Járy Cimrmana, ten v žádném fotografickém atlasu ještě nikdy nebyl, protože byl popsán z České republiky a je to jihočeský endemit. Vedle máme jeřáb bezdězský, který roste jenom na Bezdězu, nikde jinde na světě,“ ukazuje předsedkyně spolku Fotografující botanici Alena Lepší.

Hlavním přínosem nového fotografického atlasu rostlin ale bude jeho komplexnost. Přinese informace, které se zatím v jiných českých atlasech neobjevily. „V knize bude 3100 rostlin, budou tam všechny naše původní druhy, některé zplanělé, vybraní kříženci, variety a zavlečené druhy. Velkou vzácností jsou mapky rozšíření,“ vyjmenovává Alena Lepší.

Fotografie od více než šedesáti autorů ukazují celé rostliny i jejich části. „Fotografie pro každý druh cílí na znaky, které jsou důležité pro určování. Můžou to být chlupy, semena, detaily v květu, drobnosti, které normálně třeba pozorujeme lupou. Tohle je něco, co zatím nikde jinde není,“ říká botanik Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Petr Koutecký.

Čtěte také

Mezi fotografy nejsou jen profesionálové, ale například i foniatr českobudějovické nemocnice David Průša. Botanika je jeho koníčkem už dvacet let. Focení pro atlas vnímá jako výzvu, práce totiž vyžaduje čas a preciznost. „Abychom na fotce mohli něco poznat, musíme pořídit více dílčích snímků, ty spojit do jednoho výsledného. Například na češuli kontryhele jsou důležité chloupky dlouhé jen desetiny milimetru, na výsledné složené fotce je pak vidíme přes půl snímku,“ popisuje.

Kniha bude obsahovat přes osm tisíc fotografií. Některé můžou dodat také amatérští fotografové. „Máme seznam druhů, které je potřeba dofotit, říkáme mu chyběnky. Můžeme ho zaslat a pokud fotograf najde ve svém archivu něco, co potřebujeme, můžeme se na to podívat,“ dodává botanička Alena Lepší.

Fotografický atlas rostlin České republiky by se na pultech knihkupectví měl objevit do tří let. Jeho vznik může urychlit příspěvek do veřejné sbírky, která trvá do 26. července.

Spustit audio

Související