Pandemický zákon je výrazně jemnější nástroj. Žádné zapnout, vypnout, říká šéf Pirátů Bartoš

Zástupci většiny opozičních stran spolu s vládní koalicí schválili pandemický zákon. Ten má umožnit boj s koronavirem bez toho, aby byl vyhlášen nouzový stav. Jak to změní situaci? A neměli by se politici spíš než novému zákonu věnovat rychlým krokům, jak zastavit aktuální vlnu a uchránit nemocnice před kolapsem? Tomáš Pancíř se ptal lídra Pirátské strany Ivana Bartoše.

Co pandemický zákon konkrétně znamená?

Čtěte také

Kromě pandemického zákona samozřejmě řešíme s vládou i opatření, která mají ambici zvrátit dlouhotrvající a rostoucí trend… Ale pandemický zákon je důležitý a jsem rád, že se podařilo vládu k tomu stolu dostat. Dokonce i Jakub Michálek už 20. ledna předal kompletní vlastní návrh pandemického zákona ministru Blatnému. Nakonec vláda předložila ten svůj, ale musím říct, že po dlouhých jednáních se podařilo nalézt – vyjma některých stran ve Sněmovně – shodu. A věci, které jsme považovali za důležité, se do návrhu dostaly.

Jak se mění pravomoci vlády? Jsou některá ze současných opatření taková, že podle nového zákona už vyhlásit nepůjdou?

Ano, je to výrazně jemnější nástroj. Vláda skutečně nemůže dělat plošná opatření typu: zavřeme tady všechny provozy. Ty může dělat na základě hygienických opatření, vyhlašovaných pod zdravotním zákonem. Je zde kontrola Sněmovny, nebo když se rozhodne vláda, že pandemická pohotovost končí… Zákon neumožňuje velké zásahy, které v tuto chvíli může vláda dělat pod nouzovým stavem. A je tam základní podmínka – musí to být odůvodněné.

Je opravdu v tomto týdnu pandemický zákon úplně nejzásadnější při pohledu do aktuálních statistik a na to, jak se ke svému stropu blíží kapacita na JIP v nemocnicích?

Je to jenom rámec, vláda zde dlouho dobu vládne v nouzovém stavu, to jí dává možnosti nepřezkoumatelně vyhlašovat to i ono. Věci jsou výrazně jednodušší, je to dynamičtější, myslím si, že je to správně...

… jste tedy přesvědčen, že v tomto týdnu je pandemický zákon to nejzásadnější?

Nejsem, rostou nám čísla. Ale vládě jsme předali – a věřím, že na to bude schůzka v úterý – společné požadavky a návrhy nyní již demokratické opozice, tedy TOP 09, KDU-ČSL, ODS, Pirátů a STAN, které jsme konzultovali s hejtmany za tyto strany.

Měly by se otevřít školy a obchody? A nestávají se z občanů oběti předvolebního boje? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související