Petr Hartman: Černochová chce změnu v čele Vojenského zpravodajství

24. duben 2024

Vojenské zpravodajství odvádí dobrou práci, nechal se slyšet na začátku loňského roku premiér Petr Fiala. Jeho slova tehdy doplnila ministryně obrany Jana Černochová výrokem, že slýchá chválu i v zahraničí.

Vyslovené komplimenty se musely dobře poslouchat řediteli této zpravodajské služby Janu Berounovi. Navenek se zdálo, že jeho pozice v čele Vojenského zpravodajství je pevná. Potvrdit to mohla i nedávná návštěva v sídle CIA. Tam Beroun zavítal spolu s premiérem a dalšími šéfy tuzemských tajných služeb. Byť mu na podzim vyprší funkční období, očekávalo se, že by jako ředitel mohl pokračovat dalších pět let.

Čtěte také

Po projednání v příslušném sněmovním výboru a se souhlasem vlády by ho musela jmenovat ministryně obrany. Ta to učinit nehodlá. Naopak ve sněmovním výboru představila Berounova nástupce Petra Bartovského.

Potvrdila tím spekulace o tom, že její vztah se současným ředitelem Vojenského zpravodajství je odměřený. Ministryně obrany mu nedůvěřuje a v zákulisí už několik měsíců vše směřuje k jeho výměně.

Nemožnost další vzájemné spolupráce de facto překryla dosavadní podíl Jana Berouna na zkvalitnění činnosti Vojenského zpravodajství. Přebíral ho totiž v době, kdy byla jeho pověst poškozena.

V souladu s českými bezpečnostními zájmy

Zasloužila se o to aféra kolem Jany Nagyové, dnes už Nečasové. Ta jako ředitelka premiérova kabinetu a jeho milenka úkolovala tuto tajnou službu, aby sbírala informace o její sokyni v lásce, tedy Nečasově manželce Radce. Aktéři tohoto skandálu byli nakonec pravomocně potrestáni soudem.

Čtěte také

Zmiňovaná událost mohla znejistět spřátelené zahraniční zpravodajské služby a snížit jejich důvěru ve Vojenské zpravodajství. To si svoje pošramocené renomé postupně napravilo. Jeho fungování v napjaté mezinárodní situaci je oceňováno i v zahraničí. Ostatně Jana Černochová to sama veřejně připustila. Výměna jeho ředitele bývá poměrně citlivou záležitostí i v dobách mnohem klidnějších.

Výběr Berounova nástupce je pravomocí ministryně obrany. Ta za něj nese hlavní odpovědnost. Černochová ukázala na současného šéfa kontrarozvědky Vojenského zpravodajství Bartovského. Jedná se tudíž o člověka zevnitř této organizace, který má s tímto prostředím dlouholeté zkušenosti. Proto by měl na dosavadní práci zpravodajské služby plynule navázat. V době války na Ukrajině a konfliktu v Gaze je to v zájmu zajištění bezpečnosti České republiky.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Netýká se to pouze výběru nového ředitele, ale také dalšího působení Jana Berouna. O lidi opouštějící takto strategicky důležité posty by se měl postarat stát. Jinak mohou svých znalostí získaných dlouholetým působením ve zpravodajských službách využít způsobem, který nemusí být vždy v souladu s českými bezpečnostními zájmy.

Jana Černochová si je toho vědoma. I když nebyla ochotná jmenovat na dalších pět let Jana Berouna šéfem Vojenského zpravodajství, je připravena mu nabídnout službu pro Českou republiku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.