Pozemní vysílání zůstalo nejsilnější televizní platformou, IPTV předstihla v popularitě satelit

22. září 2021

Pozemní digitální vysílání zůstalo v České republice i po přechodu na nový standard DVB-T2 nejsilnější televizní platformou. Účastníkům konference Digimedia 2021 to sdělila Tereza Šimečková ze společnosti Nielsen Admosphere.

Nejpopulárnější televizní platformou zůstává v České republice pozemní vysílání s hodnotou 55 % domácností, následuje IPTV s 22 %, satelit s 21 % a kabelové sítě s 14 % domácností. Průzkum, který dnes prezentovala agentura Nielsen Admosphere tak ukázal, že masivní investice telekomunikačních firem do výstavby optických sítí se vyplácí. Generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan zdůrazil zejména klíčovou roli pozemního vysílání v éře Covid-19.

Sledovanost v loňském roce byla v průměru okolo čtyř hodin. Televizní sledovanost do roku 2012/13 rostla, pak byla konstantní a v roce 2019 si diváci opět uvědomili, jak je pro ně televize důležitá. V letošním roce je to opět okolo čtyř hodin denně. Drtivá většina domácností disponuje jedním televizorem, narost však i počet těch, které mají dva nebo tři zobrazovače. Diváci však vedle toho začínají konzumovat obsah i na jiných platformách s videem na vyžádní (VOD).

Čtěte také

Předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková na konferenci Digimedia 2021 potvrdila, že problémy s příjmem pozemního vysílání jsou, ve větší části je ale problém vždy na straně diváků. „Stižnosti se vyskytovaly primárně na podzim a zaregistrovali jsme jich okolo 400. Problémy byly velmi často na straně samotných diváků,“ uvedla Továrková a doplnila: „Je potřeba si zcela na rovinu přiznat, že signál je náchylnější na změny počasí a je nutné ho přijímat na kvalitní anténu. Ze statistik ČTÚ vyplynulo, že špatná obsluha a špatné antény tvoří přibližně okolo 70 % těchto problémů.

Po roce 2030 lze očekávat, že dojde k uvolnění stávajícího pásma 600 MHz, které je aktuálně využito pro televizní vysílání. Předsedkyně Rady ČTÚ upozornila, že bude nutné vést diskusi o budoucnosti DVB-T2, protože Česká republika je z pohledu 55% využití této platformy v domácnostech naprostým unikátem, a to i ve srovnání s okolními zeměmi. Operátoři naopak Haně Továrkové kontrolovali, že pozemní vysílání je v tomto pásmu nutné zachovat, protože jde o jedinou bezplatnou a naprosto klíčovou distribuci pro obyvatelstvo.

autor: lukpo

Související