Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 25. října 2021

25. říjen 2021

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je komentátor Ivan Hoffman, zdravím po linkách do zlínského studia Českého rozhlasu, dobrý den.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já také zdravím tebe i posluchače.

Vladimír KROC, moderátor
Bude i po oznámení mírně se lepšícím zdravotním stavu prezidenta trvat tlak na jeho odvolání? Vědí Piráti, o co jim vlastně jde? Jak nastaví budoucí vláda zahraniční politiku. Jakou budoucnost má Visegrádská čtyřka a čím to, že hudebník Vladimír Mišík podává čím dál lepší umělecké výkony? I o tom budeme dnes společně mluvit. Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Organizační výbor Senátu projedná 9. listopad jako možný termín mimořádné schůze Senátu kvůli převodu pravomocí prezidenta. Miloš Zeman jak připomíná server iRozhlas, je 14 dní hospitalizován ve střešovické nemocnici. Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala v současnosti není schopen vykonávat pracovní povinnosti. Je tedy namístě, že parlament zvažuje využití článku 66 Ústavy?

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, já jsem, počítám mezi ty, kteří si myslí, že to na místě není. Pokud prezident není v kómatu, ani není unesen do zahraničí nějakým nepřítelem, tak stále je to prostě ústavní činitel nejvyšší, zvolený v přímé volbě 3 000 000 lidí. A není asi na místě ho odvolávat. Já mám takový pocit, že to, co dnes sledujeme, je důsledkem toho, že Miloš Zeman je vlastně takovým posledním nepřítelem, který končící opozici, jež nyní míří k moci zbyl. Na mě to působí tak, že jakoby se báli, že je připraví o kořist, kterou si právě dělí. Ale myslím, že je to strach neopodstatněný, karty jsou prostě rozdány velmi jednoznačně. Rozdány jsou tak, že vítězové budou muset vládnout a nikdo ani prezident je tohoto břemena nezbaví.

Vladimír KROC, moderátor
Jenom promiň, jakou kořist si měl na mysli?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Volební, volební, volební kořist.

Vladimír KROC, moderátor
Já jenom vím, že je to hodně zjednodušené otázka, ale kdyby si představ si vlastnil firmu, nechal by si řídit člověka v takovém zdravotním stavu, jako je momentálně Miloš Zeman?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Hodně právníků i ústavních právníků ale i odborníků také mnoho komentátorů si vlastně teď uvědomilo po volbách i v souvislosti s tím stavem zdravotním špatným Miloše Zemana, že v minulosti si politici na toho prezidenta nějak zvykli a připisují mu vliv, který mnohokrát ani nemá. Oni ho vlastně teď v této chvíli kromě toho, že svolal schůzi parlamentu, k ničemu velkému nepotřebují. Vlastně tady vznikl takový úzus, že prezident pověřuje a dává právo někomu sestavovat vládu, nesestavovat. Pokaždé v minulosti se tak dělo v situaci komplikované, patové nerozhodné. Je najednou poprvé situace, kdy vlastně ta moc prezidenta nějak vážně zasáhnout do těch vyjednávání, je naprosto minimální. Oni ho vlastně nepotřebují a jsou schopni, říkám na základě těch karet, které mají rozdány, velmi dobře dělat politiku i bez něj. Takže takhle já to vnímám a myslím si, že ta jeho moc a síla a potřebnost se v této chvíli hodně předceňuje.

Vladimír KROC, moderátor
No a dobře třeba čeká, myslím 50 soudců na jmenování.

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, tak všechny tyhle ty věci jsme znali v minulosti. Myslím teď hodně se připomíná, hodně vzpomínáme, jaká byla situace kolem onemocnění Václava Havla. No a tehdy ten stav byl doopravdy velmi vážný. A na to, aby prostě byl odvoláván, to teď nikoho vůbec ani nenapadlo. Já si myslím, že ta situace je opravdu jiná v osobě toho prezidenta. Ne v jeho funkci, prostě k moci se dostali politici, kteří s ním dlouhodobě měli vztah velmi špatnej. Neměli ho rádi a tohle to je výsledek.

Vladimír KROC, moderátor
Jak se díváš na okolnosti návštěvy předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka u prezident nemocničního lůžka 14. října?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já jsem viděl tu tiskovou konferenci kancléře Mynáře, na které ukázal ten záznam. A myslím si, že bylo dobře, že ho natočili, protože tady se už konspirativně spekulovalo o tom, jestli vůbec něco podepsal nebo nepodepsal, tak každej věděl, že podepsal. Ve chvíli, když se ukázalo, že nedošlo k žádnému nějakému podvodu, tak se začalo řešit, jestli měli nebo neměli roušky. Což opět ukazuje spíš na tu atmosféru kolem toho celého než na ten věcný problém.

Vladimír KROC, moderátor
Nezlob se, ale teď to možná zlehčuješ příliš, protože existují nějaká protipandemická opatření a pokud někdo jde na ARO za hlavou státu, tak by asi je měl při nejmenším dodržet ne?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Ale jo, nebudu, nebudu o tom polemizovat. Já je dodržuji, já a myslím si, že to mohli udělat určitě.

Vladimír KROC, moderátor
Mohli nebo měli?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Měli.

Vladimír KROC, moderátor
Před schůzkou.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Přestal jsem to zlehčoval, všiml sis?

Vladimír KROC, moderátor
Ne tak já myslím, že /nesrozumitelné/ zvláště v této době, kdy se.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Ale jo jo, je to /souzvuk zvuků/.

Vladimír KROC, moderátor
Před schůzkou údajně ošetřovatelka nacvičovala s prezidentem podepisování, co si o tom myslíš?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Nevím, to neumím posoudit, jak, jestli prostě byl na tom motoricky špatně anebo tak, to, to nevím.

Vladimír KROC, moderátor
A co soudíš o přístupu zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky, dlouho mlžili o skutečném stavu prezidenta. Jaterní problémy vydávali za nechutenství nebo únavu a dehydrataci. Takto informovali i premiéra. Je to v pořádku?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Ten způsob, jakým se lidé kolem Miloše Zemana chovají, ten bude zřejmě předmětem kritiky stále a dlouho. Já bych řekl, že Miloš Zeman se neobklopuje těmi nejlepšími lidmi, kterými se obklopit měl. Nicméně obklopil se lidmi, kteří mu zbyli. Tohle to je výsledek, prostě ta, ten tým, tým lidí, i když možná není úplně jako diletánský anebo, anebo tak. Ale není, není to zcela profesionální tým, který by si prezident republiky zasloužil mít k dispozici, takhle to diplomaticky řeknu.

Vladimír KROC, moderátor
Co si myslet o přístupu samotného prezidenta, který podle svědků kouřil ještě před hospitalizací až 60 cigaret denně.

Ivan HOFFMAN, komentátor
To nevím, jestli tolik kouřil, ale klidně si to dovedu představit. O Miloši Zemanovi se ví, že na svůj zdravotní stav příliš nedbal vlastně nikdy. Je to prostě jeho životní styl, není extra zdravý. A je to určitě škoda, ale mám takový pocit podle toho, co jsem já zaregistroval u rozhovoru, který vedl s ním bývalý prezident Václav Klaus v nemocnici, tak ten se nechal slyšet, že spíše než o politice si povídali o zdraví. Možná teď je Miloš Zeman v situaci, kdy se polepší a rozhodne se pro nějaký lepší zdravější životní styl.

Vladimír KROC, moderátor
Pokud zní diagnóza jaterní encefalopatie, tak podle odborníků má jednoznačně vliv na intelekt, a jestliže se jedná o pokročilou cirhózu, tak lze pacienta léčit, mírnit příznaky, ale ne vyléčit. Jak by se tedy měli politici v takové situaci podle toho zachovat?

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, mně je už nepříjemné vůbec celá tato úvaha, jak říkám, ten důvod pro odvolávání prezidenta, o něm stále mluvíme. Je, doopravdy musí být velice závažný. A ty důvody jsem uvedl dva. Jeden je to zavlečení do ciziny, kdy doopravdy nemůže vykonávat svoje povinnosti a druhé je, že v kómatu, a to evidentně není. Ale i ten krátký záběr z toho, co jsme viděli, bylo z něj zřejmé, že je při smyslech teda. No a jestli se někomu zdá, že by měl být v zdravotním stavu lepším nebo, nebo horším, tak to je klidně možné. To by mohl, ale jak říkám, z mého pohledu nejsou naplněny okolnosti, které by měly vést k tomu, aby byl odvolán.

Vladimír KROC, moderátor
Poslanec SPD Jaroslav Foldyna viní Senát ze snahy o puč. Rozumíš jeho argumentům?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Vím, jak to myslí asi, umím si představit. To chování Senátu, je jaké je. Je to, řekl bych těleso ústavou dané, předepsané. Senát prostě máme. O jeho smyslu se od samého začátku vede dlouhá debata. Dnes je to komora velice vlivná, protože oni promlouvají a určují agendu, jako je zahraniční politika z té původní funkce, kterou měli. To znamená opravovat případné chyby, které v legislativním procesu spáchá Poslanecká sněmovna. Tak ten jejich vliv se velice jakoby rozšiřoval. To bylo dáno i tím, že vlastně v Senátu měla v tom posledním volebním období velkou převahu opozice. Takže ona vlastně vyvažovala ten vliv vládní koalice v Poslanecké sněmovně. Teď ale se ty poměry změnily a vlastně stejná parta lidí má rozhodující vliv v obou komorách parlamentu. To je stav, na který nejsme obyčejně moc zvyklí, protože zatím to bylo tak, že se ty dvě komory vzájemně vyvažovaly ten jejich vliv. No a uvidíme, k čemu povede tato situace a je jasné, že, na čem se shodnou, tak to udělají.

Vladimír KROC, moderátor
Ještě jedna otázka k tomuto tématu. Vedoucí Kanceláře prezidenta Vratislav Mynář je trestně stíhaný. Nemá požadovanou bezpečnou, bezpečnostní prověrku. To dlouho víme. Policie teď začala prošetřovat, jestli se někdo z hradního aparátu nedopustil trestných činů proti republice. Je načase, aby Mynář rezignoval, jak ho k tomu vyzval premiér?

Ivan HOFFMAN, komentátor
No, jestli je na čase, to těžko říct. Já si obecně teda myslím, že měl mít prezident za kancléře někoho, kdo nebyl, kdo by nebyl tak snadným terčem pro opoziční politiky, pro média, pro nás jako pro občany. To je určitě, určitě problém. Ale jinak rozhodující určitě je, jestli je s jeho prací spokojený jeho zaměstnavatel. To je prezident. To znamená, pokud se ukáže, že prezident je s ním spokojen, tak velmi těžko bych předpokládal, že, že bude rezignovat, to asi neudělá.

Vladimír KROC, moderátor
Komentátor Ivan Hoffman je dnes hostem pořadu Jak to vidí. Senátor za hnutí STAN Zdeněk Hraba si myslí, že i jednou vládní křeslo pro Piráty je vzhledem k volebním výsledkům dost. Co myslíš, je to fér postoj?

Ivan HOFFMAN, komentátor
My všichni známe teda tu smlouvu, kterou STAN a Piráti, ale úplně v jiné politické situaci spolu uzavřeli. A teď je otázka, jestli by se jí měli držet nebo ne. Nicméně to, co se stalo v té koalici, jde prostě za Piráty, to je jejich problém. Někde jsem zaznamenal takový názor, že Ivan Bartoš se měl zbavit buďto dredů anebo saka. A je taková zkratka, řekl bych docela příhodná. Ono vlastně ti Piráti jsou takoví exotičtí liberálové. Oni nejsou ani konzervativci to v žádném případě. Určitě to není žádná levice, jak je někdy podsouváno. Ale taky důležité je, že, že počet členů, je to vlastně jakási politická sekta. Což Piráty současně velice tmelí, ale i limituje. Já mám pocit, že oni doplatili na to, že si ukousli příliš velké sousto, namířili si to výš, než kam mohli dorůst. A ve snaze získat co nejvyšší preference, se postupně vzdávali své takové té rabijánské, pirátské identity. No a bez ní se pak stali tu s tou partají pro každého pro nikoho. A to, to je pochopitelně problém. V tom vidím ten jejich dramatický pád, pokud jde o preference a je otázka, jakou mají budoucnost. Oni díky takové té ajťácké image, internet je naše moře. To vyhrávají u dětí a mládeže a možná, že jejich voliči teprve dorostou, dostanou volební právo. A tu budoucnost díky nim mají. Ale obecně podle toho, co předvádí, ta strana ztratila své kouzlo a je otázka vlastně, jestli je vůbec mít ve vládě. A když se teda ptal na to, jestli mají tam i nějaké křeslo. Tak já si myslím, že obecně bych to měl říct, tak je lepší mít Piráty v opozici než, než je mít u moci. Jsou to Piráti, stále Piráti.

Vladimír KROC, moderátor
Piráti očekávají ale, že podle dohody budou mít stejný vládních postů jako STAN, ale dohody se mají dodržovat ne?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Dohody se mají udržovat, ale oni vlastně nevědí, co chtějí. Oni nevědí, jestli v té vládě chtějí, nebo nechtějí být. Musí si o tom udělat vnitrostranické referendum. Tady vidíme, já jsem velký příznivec přímé demokracie. Vlastně my ten, ten jejich způsob dělání politiky, je velmi řekl bych blízký a sympatický. Nicméně je to prostě systém dobrý do dobrého počasí. Ve chvíli, když vidíme, že je povolební vyjednávání a je potřeba se domluvit, co dál. Nejen už proti komu a koho nechceme, ale, ale co budeme dělat. Tak tehdy tento komplikovaný mechanismus vnitrostranické demokracie, kdybych tak měl říct přímé, je obrovskou komplikací. Takže my musíme počkat nejprve, co oni vlastně chtějí, oni si musí na tom sami domluvit a možná, že nechtějí ani to jedno křeslo, to teď, to teď nevíme.

Vladimír KROC, moderátor
A jak se díváš na možnost, že by předseda Pirátů byl vicepremiér pro digitalizaci nebo ministrem pro místní rozvoj?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já si myslím, že možná, možná je to agenda, která mu je blízká. Nevím, jestli je v tom smyslu i profesionál. My teď budeme svědky toho, že v čele rezortu budou političtí nominanti, ty tam doopravdy nebudou lidé, kteří té agendě rozumějí. Ale lidé, kteří se tam dostanou na základě toho, že jejich strany vyhrály ve volbách /souzvuk zvuků/. Velmi často je to tak, že se prostě hledá odborník na tu práci, nejlépe manažer. Nemusí to být prostě odborník na tu, na tu práci samotnou, ale ale schopný manažer. A my musíme jenom doufat, že tito političtí nominanti budou těmi dobrými manažery a že oni se potom obklopí těmi skutečnými profesionály, kteří budou schopni tu práci v těch rezortech vykonávat. To ještě nevíme.

Vladimír KROC, moderátor
Jaká bude podle tvého odhadu zahraničněpolitická orientace české diplomacie za nové vlády?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já si myslím, že bude jednoznačně prounijní z toho, co jsme viděli v minulosti, je dost dobře možné, že bude výrazně protiruská, protičínská. To jsou strany, které měly vůči kontaktům s Ruskem s Čínou v opozici velké výhrady. Nicméně to, že Evropská unie má prostě zájem na pragmatické koexistenci ze, ze všemi velmocemi i včetně Ruska a Číny. Tak to řekl bych způsobí, že, že neuděláme nějakou, nějakou velkou škodu.

Vladimír KROC, moderátor
Když si řekl protiruská, pokud vím, tak Rusko nás zařadilo na seznam, tuším, že dvoučlenný nepřátelských států a myslím, že Češi na ruském území nepodnikají diverzní akce jako Rusové ve Vrběticích.

Ivan HOFFMAN, komentátor
To vůbec nevíme.

Vladimír KROC, moderátor
Mluvíme o nepřátelských jednáních.

Ivan HOFFMAN, komentátor
To, to vůbec nevíme, tak jako oni měli zde své špiony. Tak my jsme tam měli taky a to vlastně se i diplomati tak nějak v jednu chvíli podřekli, ale to nechci rozebírat. Tam spíš jde o celkovou takovou animozitu, že se, když se malý stát jako, jako jsme my, jehož vliv je v politice omezený, vymezuje vůči někomu, kdo se mu může hodit, anebo, anebo koho může potřebovat. Tak to mě přijde krátkozraké.

Vladimír KROC, moderátor
Co je podle tebe, promiň, pragmatická koexistence? Umí ty obě velmoci, myslím teda Čína a Rusko přistupovat k menším zemím jinak než z pozice síly, nadřazenosti s respektem?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Podívejte, síly vystupují všechny velmoci, včetně Spojených států. Z pozice síly někdy vystupuje Evropská unie. To je, to je, řekl bych takový kolorit, který se příliš změnit nedá. Ale to, co se udělat dá, je vytvářet vztahy korektní, pragmatické. To znamená obchodovat něco za něco, nebýt příliš závislí. Ovšem, když se podíváš do dnešních našich obchodů, tak všechno co si kupujeme, takže všechno je vyrobeno v Číně. No a mně by se samozřejmě líbilo, kdybychom mohli být v tom smyslu na, na Číně nezávislí, že bychom si ty věci uměli vyrobit sami. Za První republiky Česká republika vyráběla nějakých 60 % světového sortimentu zboží. Pokud jde Rusko, tak určitě by bylo dobré, nepotřebovat jejich plyn a vyrobit si energii sami. Nicméně žijeme v jiném světě, který je globálně propojený. Všichni se vzájemně potřebují a v tomto světě je dobré se vlastně zdržet nějakých provokací. Já jsem vždycky měl rád tu filozofii, takové politiky čtyř azimutů. Teď už slyšíme některé lidi, kteří říkají, jak měli na čase skoncovat s touto špatnou politikou čtyř azimutů a orientovat se pouze směrem západ. Já nevím, jestli vůbec jde jo. Prostě důsledně takto udělat. Spíš si myslím, že ne a myslím si, že to ani není rozumné. Rozumné je usilovat o co největší soběstačnost. To vidíme v krizích, jako je ta covidová, jako je ta energetická. A my kromě toho, že sami jsme jenom minimálně soběstační, tak ještě jsme členy hodně nesoběstačné Evropské unie. To znamená nás čekají doopravdy velké problémy. Možná, že tohle to je ta chvíle, uvažovat o tom, jak od té globalizace se zpět vrátit k lokalizaci, k lokalizaci a já stále přemýšlím o tom, že ta soběstačnost by neměla být pouze státní, že by měla být nejlépe regionální. Že lidé v místě, kde žijí, by měli být schopni přežít i bez účasti na celém tom strašně komplikovaném, logisticky ne, ne vždy přehledném uspořádání globálním.

Vladimír KROC, moderátor
Ministři obrany členských zemí aliance schválili nový generální plán hlavně evropské obrany pro případ ruského útoku hned na několika frontách. Tomu předcházelo oznámení ruské ministerstvo zahraničí, že Moskva se rozhodla pozastavit činnost své mise při alianci v Bruselu. Stejně tak Severoatlantické zastoupení v Moskvě, jak toto hodnotíš?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Tak to je přesně totéž. V NATO, z NATO odejdou ruští špioni a západní špioni odejdou z Ruska. Je, je otázka, jestli je to vlastně vůbec dobré jo. Jestli je, jestli není lepší mít ty špioni pod dozorem a vědět, co se jim řekne. Než, než se jich zbavit a a nemít přehled, nemít informace. Vlastně všechny ty mise měly smysl v tom, že, že vzájemně se ty strany znaly, byly předvídatelné. A tehdy je menší hrozba nějakého konfliktu, který nemusí vždy vzniknout, že ho někdo chce ten, ten. K tomu může dojít i nešťastnou náhodou. To znamená šťastné to není, ale nedalo se, řekl bych dlouhodobě předpokládat, že se na to bude rozšiřovat směrem k Rusku a Rusko si toho nebude všímat. To každý, kdo trochu tu mentalitu ruskou zná, tak musel počítat s tím, že nějaká reakce přijde.

Vladimír KROC, moderátor
Ivan Hoffman je hostem pořadu Jak to vidí. Jaroslav Špulák v Právu napsal zatím posledním albu Vladimíra Mišíka Noční obraz, cituji, Noční obraz je výtečné album, snoubí se v něm profesionalita, vášeň, emoce, profesní erudice. A byť je poklidné, někdy trochu temné, i radost z hudby i bytí. Vladimír Mišík na něm vystoupal ještě o kus výšku /nesrozumitelné/, citace. Jak ty hodnotíš jako bývalý písničkář, jak si vede tvůj generační souputník? Ivane, slyšíme se?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já tě slyším, no říkám tolik hudby, to je, já mám pocit, že to je událost roku. Že, řekl bych, že jsou muzikanti, kteří to nejlepší stvoří někdy na začátku zamlada. Já toho Mišíka znám vlastně úplně od začátku. A pak ten svůj odkaz postupně rozmělňuji, až se vytratí. A pak jsou lidé, jako je Leonard Cohen, kteří to nejlepší stvoří na konci cesty. Já mám, já mám takový pocit, že Mišík je náš Cohen. Že řekl bych tak, že já osobně nemám moc rád, když ti zestárlí rockeři kvílí nad hrobem. Ale tohle to Mišíkovo kvílení, mám takový pocit, že je noblesní jo. Že za prvé ta mám hodně vlastních písní, ve kterých docílil obrovského náhledu. A za druhé on, on si vždy uměl vybrat to nejlepší z našich básníků. A oni v jeho ústech jsou jako, jako, promlouvají přes něj. Tam, on má tam v té písni, která se jmenuje Noční obraz, takový, takový, takový rým. A vím, že to nejde zastavit čas, přesto to zkusím podruhé zas. A to je, to je esence toho, teda tahle ta deska, jak se zastavuje čas. Já mám pocit, že Mišík zastavil čas.

Vladimír KROC, moderátor
Do jaké míry Vladimíru Mišíkovi svědčí, že se autorsky spojil s Petrem Ostrouchovem o víc než čtvrtstoletí mladším.

Ivan HOFFMAN, komentátor
To je přesně jako se Cohen spojil s mladými muzikanty a vzniklo něco neuvěřitelného. On je ten, který to vlastně spojuje, takový nosník nad tím vším. Tím velmi úsporným zpěvem, ve kterém ale, když on, on byl vždycky rocker. To znamená, on má v sobě někde v pozadí něco tak dravého, co se tam ale projeví jenom v náznaku, protože jinak to zpívá velmi, velmi tak klidně, úhledně. Ale to je to, co zastřešuje, je, je strašná spousta velmi kvalitní hudby. Dokonce jsem si všiml, že on, když toho porovnávám trochu s tím Cohenem, že jsou tam i takové vokály, které, které najdeš na těch posledních albech Cohena. Velmi, velmi, velmi decentní, příjemné. Ale je tam spousta jazzu v tom. Je v tom, je v tom rock. On se obklopil doopravdy výbornými muzikanty a ještě spousta dalších tam vystupuje jako, jako hosté. Já bych řekl, že to je šťastná tahle ta postkoronavirová, koronavirová doba, kdy tím, že ti umělci nejsou na turné, nehrají všichni jako venku /souzvuk zvuků/. Hlavně jsou ve studiu. Ti nejlepší vlastně dlouho nehráli na deskách, protože byli na cestách.

Vladimír KROC, moderátor
Takže je to na dalších minimálně 6 hudebních Andělů, kterými bylo oceněno to předchozí Mišíkovo album Jednou tě potkám?

Ivan HOFFMAN, komentátor
Já nevím, kolik dostane Andělů, ale řeknu ti, že já si málokdy kupuju, vinyly jsou drahé, ale dokud ještě mám nějaké peníze, tak chystám se teda /nesrozumitelné/ s Mišíkem si koupit určitě jo.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí, byl komentátor Ivan Hoffman. Děkuju, zůstaň zdráv, na shledanou.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Měj se pěkně, ahoj.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech dalších pořadů vám přeje Vladimír Kroc.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.