Republikánský senátor: Pokud dáte Putinovi Ukrajinu, nezastaví se. A jde i o Tchaj-wan, protože ani Čína nespí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chválil Sněmovnu reprezentantů za rychlé schválení balíčku americké pomoci za 60 miliard dolarů. Dodal, že jeho země bude schopna odrazit očekávanou ruskou ofenzivu jen v případě, že americké zbraně dorazí na Ukrajinu rychle. Jeho vyjádření si všímá americký The Washington Post.

Balíček pomoci, který zahrnuje i podporu pro Izrael a Tichomoří, schválila americká Sněmovna v sobotu večer. Ve středu prošel také Senátem a ve stejný den ho podepsal prezident Joe Biden.

Ukrajinští vojáci se připravují na bitvu na východě země, kde chce Moskva dobýt město Časiv Jar do 9. května.

Krátce na to Bílý dům oznámil, že na Ukrajinu okamžitě posílá zbraně v hodnotě zhruba miliardy dolarů, které se na bojiště dostanou během několika dní. Mají mezi nimi být i systémy protivzdušné obrany a dělostřelecké náboje.

Čtěte také

Kyjev munici potřebuje. Ukrajinští vojáci se podle Zelenského připravují na bitvu na východě země, kde chce Moskva dobýt město Časiv Jar do 9. května – to kvůli oslavám vítězství Sovětského svazu nad nacisty ve 2. světové válce.

Podle Zelenského armádě chybí vybavení potřebné k boji s ruskými průzkumnými drony, které v podstatě navádějí dělostřelectvo. Kyjev podle prezidenta ztratil čas a tempo, zatímco američtí zákonodárci projednávali balíček pomoci pro Ukrajinu.

Munice ubývá

Představitelé Washingtonu a Kyjeva varovali, že ukrajinské frontové jednotky mají často munici na příděly a zásoby rychle ubývají. Moskva bude mít podle Ukrajiny brzy převahu dělostřeleckých nábojů v poměru 10:1.

Čtěte také

„Zatímco republikáni z krajní pravice blokovali pomoc Ukrajině, vojákům na frontě docházely dělostřelecké granáty a munice,“ řekl americký prezident Biden a poznamenal, že spojenci Moskvy v Číně, Íránu a Severní Koreji pomohli Rusku dodávkami zbraní a materiálu.

Podle expertů je nepravděpodobné, že by nově schválená americká pomoc sama o sobě naklonila misky vah na stranu Kyjeva. Ukrajinské jednotky na frontě ale už nebudou muset šetřit municí a protivzdušná obrana bude líp chránit města a infrastrukturu, na kterou poslední měsíce neúnavně útočí ruské rakety a bezpilotní letouny.

Ukrajina má před sebou těžký rok. Mezi prioritami Kyjeva bude snaha zadržet ruské síly a zároveň připravovat vlastní jednotky na budoucí útok.

Čtěte také

Ukrajina se také zaměří na udržení sporných oblastí na severu a východě země a na udržení obchodní cesty v Černém moři. Zároveň by Ukrajinci dál měli odvádět pozornost Moskvy tím, že ukrajinské jednotky budou útočit na vojenské cíle na Krymu.

K tomu by mohly pomoci americké rakety ATACMS, které jsou součástí balíčku vojenské pomoci. Střely mají dolet až 300 kilometrů a mohou dosáhnout hluboko na Ruskem okupované území, nebo se zaměřit na zařízení pro odpalování dronů a vojenská letiště.

The Washington Post si všímá, že Zelenskyj se při děkování za americkou pomoc vyhnul konfrontaci s Donaldem Trumpem, možným republikánským kandidátem na prezidenta. Ten prohlásil, že Spojené státy by měly přestat pomáhat Ukrajině. Trump navíc slíbil, že v případě svého znovuzvolení válku rychle ukončí.

Čtěte také

Trump v soukromí prohlásil, že bude tlačit na Ukrajinu, aby postoupila část svého území Rusku výměnou za mír. Zelenskyj to odmítl komentovat, ale naznačil, že Trump a jeho poradci by měli pochopit, že ruský prezident Vladimir Putin není důvěryhodný vyjednavač.

S tím souhlasí i někteří republikánští zákonodárci, kteří byli přijetím balíčku pomoci pro americké spojence potěšeni a označili ho za ochranu proti autoritářským režimům ve světě.

 „Pokud dáte Putinovi Ukrajinu, nezastaví se. A když mu dáte Ukrajinu, půjde o Tchaj-wan, protože Čína sleduje, co uděláme,“ řekl televizi Fox News republikánský senátor a Trumpův spojenec Lindsey Graham. Demokratický senátor Mark Warner má podobný názor a vyzval ke zpřísnění sankcí vůči Rusku, uzavírá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách.

Spustit audio

Související