S příchodem jara se otevírá také mnoho zahrádek restaurací. Platí i tady, že ceny za zábor rostou?

18. duben 2024 07:22

Lidé se s příchodem jara začínají vracet na letní zahrádky restaurací. Platí i tady, že ceny rostou a majitelé restaurací musí do obecních pokladen odvádět za zábor více peněz? Situaci v Královéhradeckém kraji zjišťovala na začátku sezóny reportérka Natálie Poláková.

Právě stojím na Velkém náměstí v Hradci Králové a i když se po velmi teplém víkendu ochladilo, tak lidé na zahrádkách u restaurací jsou. Jen zde na jsem napočítala celkem 15 otevřených zahrádek.

Čtěte také

Majitelé restaurací v Hradci Králové budou letos za pronájem plochy pro předzahrádky platit stejně jako v předchozích letech 3 koruny za metr čtverečný a den. Město zdražování neplánuje, naposledy sazbu za zábor zvýšilo v lednu 2017. Do té doby restauratéři platili 1 korunu za metr čtverečný a den - tedy o 2 koruny méně než teď.

Je výše poplatku ve všech částech Hradce Králové stejná?

Ano, město povoluje provoz skoro 90 zahrádek v různých čtvrtích a sazba je pro všechny majitele stejná - i pro ty, kteří mají restaurace mimo historické centrum. Ještě doplním, že v loňském roce město vybralo za pronájem zahrádek více než milion korun.

A jak je to v ostatních městech v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Oslovila jsem hlavně okresní města a zjistila jsem, že ta také zvyšování poplatků neplánují. Sazba za zábor je v nich většinou nižší v Hradci Králové, pohybuje se od jedné do dvou korun za metr čtverečný a den.

Ale například v Náchodě to mají rozdělené specificky podle velikosti - majitelé zahrádek do 10 metrů čtverečních platí 700 korun měsíčně a za zahrádky větší než 10 metrů čtverečných se platí tisíc korun. V některých městech se poplatky liší podle městských částí - třeba v Trutnově a v Rychnově nad Kněžnou.

A narazila jsem také na to, že restauratéři v Novém Městě nad Metují neplatí vůbec žádné poplatky, protože je radnice nechává provozovat zahrádky zdarma.

Spustit audio

Související