Sociolog Prokop: Třetí dávka je jedna z metod, jak přibrzdit pandemii ještě do Vánoc. Je o ni zájem

1. prosinec 2021

Nemocnice jsou stále vytíženější péčí o pacienty s covidem-19. Zároveň je potřeba očkovat, a to nejen nové zájemce, ale také už očkované občany s nárokem na třetí dávku. V prosinci na vakcínu dosáhne navíc další věková skupina – děti od 5 do 11 let. „Potřebovali bychom zvýšit kapacitu očkovacích míst, je ale otázka, kdo tam bude očkovat,“ přiznává náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Kromě toho je potřeba si přiznat, že v období vánočních svátků se kapacita očkování utlumí z důvodu dovolených. „Řada lidí si bude chtít vzít logicky alespoň nějaké volno,“ říká náměstkyně.

Čtěte také

Možné řešení nabízí iniciativa Lékaři pomáhají Česku, myslí si její zakladatel Radek Mounajjed. „Vytvořili jsme systém, jak by mohli být zapojeni ambulantní lékaři. Návrh jsem poslal na centrální řídící tým a zatím čekám na odpověď,“ shrnuje s tím, že dosud se mu přihlásily tři stovky kolegů.

Podle Mounajjeda je zapotřebí zároveň zefektivnit práci očkovacích center, která stále pokulhávají v oblasti digitalizace, papírování totiž zdravotníky zdržuje. Navíc je prý nutné si uvědomit, že obrovská centra nelze nárazově otevírat a zavírat každých pár měsíců.

„Musíme najít systém, který bude fungovat teď, za rok i za dva roky,“ apeluje.

Projekt Lékaři pomáhají Česku cílí hlavně na aplikaci třetí dávky vakcíny už očkovaným občanům, která by mohla pomoci efektivně přibrzdit aktuální nápor na nemocnice. Takzvaný booster se totiž v tuto chvíli týká zejména rizikových skupin.

Čtěte také

„Třetí dávka je jedna z metod, jak to lze přibrzdit ještě do Vánoc. A nemůžeme si dovolit další tří až čtyřtýdenní zpoždění. Potřebujeme teď kapacitu na až 150 tisíc dávek vakcíny denně,“ potvrzuje sociolog Daniel Prokop z PAQ Research.

„Posilující dávka není kontroverzní. Zájem o ni je mezi lidmi nad 50 let obrovský. Jen asi 25 procent lidí s dokončeným očkováním ji odmítá, to jsou většinou mladší lidé,“ dodává. 

Upozorňuje ale na to, že pokud se iniciativou specialistů neinspiruje stát, je šance na úspěch pramalá. A dokud nebudou dostatečně posílené očkovací kapacity, nemá podle Prokopa smysl zavádět povinné očkování. To si dovede představit až v únoru.

Hosty byli:
Martina Koziar Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnictví
Radek Mounajjed, Lékaři pomáhají Česku
Daniel Prokop, sociolog a zakladatel PAQ Research
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Mounajjedův podnět vítá. Má ale obavy, že s navýšením očkovaích míst o ordinace ambulantních lékařů by mohla začít váznout distribuce vakcín.

„Zapojení kolegů z ambulancí by proto dávalo větší smysl v očkovacích centrech,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související