Sokolovská chemička přechází z uhlí na zemní plyn

17. červen 2021 08:15

Stejně jako se Karlovarský kraj připravuje na transformaci spojenou s útlumem těžby uhlí, připravují se i jednotlivé podniky v regionu. Sokolovská chemička po víc než sto letech od svého vzniku mění energetický zdroj. Místo uhlí bude používat zemní plyn.

Méně škodlivých emisí v centru Sokolova. To by měl zajistit nový energetický zdroj, na který chce ještě v tomto roce přejít sokolovská chemička Synthomer. Továrna, která sídlí netradičně uprostřed města, využívala od svého vzniku v roce 1917 pro výrobu páry uhlí. V první polovině 20. století dokonce i z vlastního lomu. Toto palivo teď po víc než sto letech nahradí zemní plyn.

„Novým zdrojem výroby páry v Synthomeru budou tři vysokotlaké parní kotle, které budou spalovat zemní plyn. Každý bude mít výkon deset tun,“ uvedl za výrobce technologie Roman Hnízdil. V současnosti získává sokolovská chemička páru z elektrárny Tisová, kterou do továrny dopravuje kilometry dlouhé potrubí. Nový zdroj vznikne přímo v areálu a měl by být šetrnější k životnímu prostředí.

Náklady na změnu energetického zdroje jsou téměř 140 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic chemičky za posledních deset let. Společnost ke změně přistoupila i kvůli stále většímu tlaku na ochranu životního prostředí.

Současný zdroj tepla v chemičce slouží zároveň jako záložní pro necelou polovinu Sokolova. To už ale s novým zdrojem platit nebude. Město situaci dlouhodobě řeší s hlavním dodavatelem tepla, který už má náhradní řešení. „Sokolovská uhelná připravila projekt na výstavby dvou malých plynových kotelen. Jedna by měla být v areálu Sotesu a druhá v samotném areálu Sokolovské uhelné,“ řekl bývalý místostarosta a zastupitel Karel Jakobec z ODS.

Snížení emisí oxidu uhličitého a dalších škodlivin by obyvatelé města mohli pocítit už na sklonku letošního roku. Provoz parních kotlů na zemní plyn chce společnost Synthomer zahájit na podzim.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio