Spor o rozhlednu. Těžká technika ničí přírodu na Králickém Sněžníku, ministerstvo problém nevidí

4. červen 2021 10:34

Pět ekologických organizací požaduje zastavení stavby rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Ta vzniká na polské straně hory od loňského podzimu. Investor podle ekologů nedodržuje podmínky stavebního povolení a ničí tím vzácný ekosystém v národní přírodní rezervaci.

Ekologické organizace protestují proti rozhledně na Králickém Sněžníku dlouhodobě. Kromě toho, že je podle nich zcela zbytečná, mají i konkrétní důkazy, že investor porušuje podmínky stavebního povolení.

„V rozporu s povolením a projektem došlo k vybudování provizorní komunikace až na vrchol hory a došlo k opakovanému vjezdu těžké techniky, došlo ke zničení povrchu arktoalpinské tundry,“ uvádí jeden z mnoha příkladů Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Čtěte také

Ministerstvo životního prostředí v polovině května vyzvalo Polsko, aby ihned situaci vyšetřilo. „Nepřetržitě o našich vážných pochybnostech nad dopady záměru komunikujeme s polskou stranou, naposledy to bylo dopisem ze 14. května, v němž jsme s ohledem na možné poškozování evropsky významné lokality mimo jiné vyzvali Polsko neprodleně k prošetření našich obav a napravení situace,“ řekla mluvčí resortu Dominika Pospíšilová.

Ekologické organizace se obrátily také na Ministerstvo pro místní rozvoj, protože to poskytlo na stavbu rozhledny peníze formou dotace pro projekt „Kladsko-Orlicko-Sněžník“.

Stavební stroje ničí přírodu v okolí vrcholu Králického Sněžníku

Podle mluvčího ministerstva Viléma Frčka je ale všechno v pořádku. „Naše ministerstvo si vyžádalo zasílání pravidelných informací o této stavbě, a pokud bychom obdrželi jakékoliv konkrétní informace o negativním dopadu na České území, tak okamžitě požádáme jak investora, tak polské orgány ochrany životního prostředí o prověření. A zatím byly vždy tyto skutečnosti z jejich strany vyvráceny.“

S tím ale Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků nesouhlasí. „Naše státní orgány nemohou spoléhat na ujištění z polské strany, že všechno je v pořádku, když evidentně v praxi to v pořádku není. Vyzýváme obě česká ministerstva, aby neodkladně provedla objektivní šetření a kontrolu skutečného stavu přímo na místě.“

Ministerstvo životního prostředí nevyloučilo, že by nakonec celý spor mohla rozhodnout Evropská komise. Proti stavbě rozhledny na Králickém Sněžníku vznikla i petice, která už má několik tisíc podpisů, a to jak z Česka, tak i Polska.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související