Trump má Republikánskou stranu stále v područí. Po volbách do Kongresu může Bidena čekat impeachment, míní novinář Anýž

17. srpen 2022

Nedávná razie FBI ve floridském sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa podle novináře Daniela Anýže může paradoxně mobilizovat republikánské voliče před podzimními kongresovými volbami. „Přesně to zapadá do narativu celého Trumpova působení v politice od roku 2016, že on bojuje proti washingtonským politikům i proti státnímu aparátu, který se ho snažil vyřadit,“ uvádí.

Agenti FBI v Trumpově sídle zajistili jedenáct souborů dokumentů s různými stupni utajení, a to včetně přísně tajných, do kterých je možné nahlížet pouze ve speciálně zabezpečených vládních kancelářích a objektech. Trump se hájí tím, že je ještě jako prezident odtajnil, v tom si ale podle Anýže protiřečí.

Čtěte také

Nejprve totiž tvrdil, že k prohlídce vůbec nemělo dojít a že byl ochotný všechny dokumenty vydat. Jenže FBI o ně už v lednu požádala, ani na podruhé ale neobdržela všechny a tak přišel příkaz k prohlídce.

„Poté Trump řekl, že když média takto popsala vývoj, že mu tam nějaké dokumenty nastrčí. A když se ukázalo, že je to trošku přestřelená hypotéza, tak právě přišel s tím, že všechny materiály odtajnil,“ popisuje redaktor serveru Aktuálně.cz.

V případě Joe Bidena neplatí, že věk je jen číslo.
Daniel Anýž

Trump je podle příkazu k prohlídce viněn z bránění průchodu spravedlnosti a porušení špionážního zákona z roku 1917, na základě kterého byli odsouzeni třeba sovětští špioni. Otázkou ale je, zda se případ dostane před soud.

„Ministr spravedlnosti Garland stál mezi dvěma špatnými možnostmi. Buďto nad překročením zákona zavřít oči a porušit úzus, že před zákonem jsou si všichni rovni. Anebo jít do této velmi riskantní situace, která bez přehánění může vyústit v těžko napravitelné společenské rozdělení a možná i v nějaké ozbrojené bojůvky,“ soudí Anýž.

Trump neodpouští

Demokratům před kongresovými volbami příliš nepomáhá prezident Joe Biden, který si v průzkumech vede velmi špatně, a navíc mu na podzim bude už 80 let. „V jeho případě neplatí, že věk je jen číslo. Je viditelně fyzicky a psychicky unavený. V projevech neumí být důrazný a prodat své úspěchy,“ hodnotí Anýž.

V podzimních volbách se i proto očekává vítězství republikánů, kteří by se mohli pokusit vyvolat Bidenův impeachment v souvislosti s podnikatelskými aktivitami jeho syna Huntera v Číně a na Ukrajině nebo s nezvládnutým odchodem Američanů z Afghánistánu.

70 procent republikánských voličů si myslí, že prezidentské volby nějak cinknuté byly.
Daniel Anýž

V republikánských primárkách ve státě Wyoming drtivě prohrála Liz Cheneyová, která ještě v roce 2016 patřila k Trumpovým podporovatelům, o pět let později ale jako jedna z mála republikánů hlasovala pro Trumpův impeachment.

„To Donald Trump neodpouští. Ona byla zdaleka nejviditelnějším a nejrespektovanějším republikánským hlasem. Myslím, že mu bylo úplně jedno, kdo kandiduje proti ní,“ míní Anýž a dodává, že bývalý prezident má Republikánskou stranu stále v područí.

Čtěte také

Její vedení podle něj ví, že se nemůže vzepřít svým voličům, kteří za Trumpem stojí. V primárkách mají šanci ti republikánští kandidáti, kteří podporují, anebo alespoň mlčí k Trumpově tezi, že poslední prezidentské volby byly zmanipulované: „70 procent republikánských voličů si myslí, že nějak cinknuté byly. A někteří si myslí, že byly Trumpovi ukradeny.“

Trump podle Anýže nedoceňuje, jak nebezpečnou atmosféru výroky o ukradených volbách vytváří, pokud se ale rozhodne opět kandidovat na prezidenta, republikáni ho nejspíš podpoří, přestože donedávna byli ve hře i jiní kandidáti, například floridský guvernér Ron DeSantis. „To se teď změnilo a strana včetně politiků je už zase sešikována za Trumpem,“ uzavírá.

Poslechněte si záznam rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související