Ústecké Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy léčí lidi s migrénou. V Česku jich je přes milion

19. duben 2024 10:44

Do Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v nemocnici v Ústí nad Labem lidé zamíří, až když dosavadní léčba nepomáhá a jejich lékaři už si nevědí rady. Pacienti Centra většinou trpí migrénou. Takových lidí je v celém Česku podle odborné společnosti Czech Headache Society přes milion. 18. dubna odpoledne se mohli přijít lidé do ústeckého centra poradit i bez doporučení od ambulantního neurologa nebo objednání. Za odborníky dorazilo celkem 26 pacientů.

„Probudím se a začnou bolesti – je to i pětkrát do týdne. Ta bolest je tady vzadu, jako kdyby mi sevřel někdo mozek do svěráku,“ popisuje 73letá Jiřina Pacholíková neuroložce Vladimíře Sakové i dosavadní léčbu a vyšetření. Aktuálně už k lékařům nechodí. „Nikdo mi k tomu nějak moc neřekl. Beru jen hodně analgetik, proto jsem také dorazila k vám,“ dodává.

Deník pro záznam bolestí hlavy

V ústeckém Centru pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy léčí podle vedoucí Vladimíry Sakové 250 až 300 pacientů. „Z těch primárních bolestí hlavy, to znamená, že není ten organický podklad, jako třeba nádor nebo krvácení, tak ta migréna je nejčastější,“ shrnuje neuroložka.

„Od puberty jsem trpěla občasnými bolestmi hlavy, pak se to ale zintenzivňovalo a bylo to neúnosné – když mě třebas bolela hlava i 10 dní v kuse, tak už jsem to musela řešit,“ vzpomíná zdravotní sestra Zuzana Hrubínová.

Po různých vyšetřeních se dověděla, že má migrénu. Podobně jako dalším 200 pacientům i jí výrazně pomohla biologická léčba. „Už si to aplikuji zhruba dva roky, předtím jsem měla tu medikamentózní léčbu, která ale extra nefungovala. Tohle je ale super – už se migréna neobjeví, a když, tak spíš jen takové náznaky, ale už mě to neomezuje jako dřív,“ doplňuje Hrubínová.

V Ústeckém kraji jsou Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy kromě krajského města ještě v Teplicích, Mostě a Chomutově.

Spustit audio

Související