V Chýnově bourají bývalý pivovar. Práci ale komplikují čápi na komíně

27. srpen 2017

Zhruba 45 milionů korun bude stát nová sportovní hala v Chýnově. Vznikne na místě pivovaru, který teď čeká demolice. Odbor životního prostředí ale chce zachovat komín, na kterém hnízdí čápi. Problém je, že má špatnou statiku.

Poměrně rozlehlý areál pivovaru se nachází v sousedství Gabrielova náměstí. Objekt dlouhá desetiletí chátral a výsledkem byl havarijní stav.

Teď už se čistí prostor kolem torza budovy, ze které se k nebi tyčí poměrně vysoký komín. „Po otevření stavby jsme zjistili, že vlastně komín nemá základ a není postaven od sklepů, ale až od úrovně stropu prvního patra. Je to docela problém z hlediska stability a statiky,“ říká starosta Chýnova Pavel Eybert.

Statici doporučují komín zbořit. Radnice chce proto další postup projednat s krajským odborem životního prostředí. Zkusí společně najít řešení, které by zajistilo bezpečnost stavby a zároveň umožnilo hnízdění čápů.

Demolice pivovaru je teď v Chýnově tématem číslo jedna. Její postup sleduje i místní obyvatelka Marie Fučíková. „Já mám Chýnov velice ráda a tohle mi tedy dost vadilo, taková zřícenina. Takže držím palce, aby to bylo pěkné, nové a aby se nám tu lépe žilo,“ komentuje.

Nová sportovní hala má zvnějšku respektovat původní architekturu pivovaru, takže bude do historického centra města dobře zapadat. Její parametry mají být dostatečné pro většinu sportů, jako jsou sálový fotbal, házená, florbal nebo tenis.

Využívat ji budou i chýnovští školáci. „Máme z toho obrovskou radost, protože naši žáci měli velkou nevýhodu. Cvičili v malé tělocvičně, a když pak přijeli na závody do jiných škol, tak byli znevýhodněni. Na halu se těšíme, bude to pro nás velký přínos,“ dodává ředitelka základní školy Marie Hánová.

Demolice pivovaru má skončit zhruba do konce října. Pak už mohou začít přípravné práce na stavbu nové sportovní haly.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio