V přírodní rezervaci Josefovské louky u Jaroměře poznávají děti přírodu na vlastní oči i uši

29. květen 2018 10:20

Na loukách mezi Metují a Starou Metují u Jaroměře je významný ptačí park. Funguje tam více jak sto let starý systém, pomocí kterého je možné regulovat hladinu spodní vody. Do tohoto unikátního ekosystému se na život v přírodě jezdí téměř denně dívat děti všech věkových skupin. Reportérka Jana Házová se připojila k jedné z exkurzí, kterou provázel ornitolog Břeněk Michálek.

„Podívejte se na druhý břeh a co vidíte? Ano, správně,je to tam překousané. A je to překousané od největšího evropského hlodavce, bobra evropského, správně," vysvětluje dětem Břeněk Michálek.

Takže bobrovi se tady daří. „Ano, těm se tady daří, ale bobři jspou velice špatně pozorovatelní. Za celou dobu tady bylo viděni jen dvakrát."

Bobři po sobě nechávají ohlodané stromy

Čeho by si měly děti v přírodě všímat?

„Určitě pobytových znaků. Některé ty znaky už tady zarostly v kopřivách. Ale přímo na břehu Staré Metuje jsou pořád vidět bobří ohryzy. Ty pochází ze začátku a z průběhu zimy," říká Břeněk Michálek.

A doplňuje: „To je v současnosti jediné, co tu lze od bobrů vidět. Protože bobří skluzavky, různé bobří stavbičky, jsou momentálně zarostlé vegetací. Jediné co tu je ještě k vidění, tak je propadlá stará bobří nora. Děti, pojďte se podívat. Tady je díra do staré bobří nory, která spojuje řeku s tímto nápustným kanálem."

Bobra tedy děti neuviděly. Ale určitě během celého dopoledne zahlédly něco jiného zajímavého. „Volavky a čápy," říká Anežka Horáková.

Ladný let volavky bílé

Taková skupinka dětí na návštěvě, to tady asi není nic výjimečného?

„Takovouto skupinku dětí tu máme téměř každý den. Protože v ptačím parku Josefovské louky pořádáme výukové programy pro základní i střední školy. Takže každý rok tu míváme několik set dětí z různých škol ze všech koutů republiky," říká Břeněk Michálek.

Co děti nejvíc zajímá? Na co se nejvíc ptají?

„Zajímá je to, co je asi nejsnadněji pozorovatelné. To znamená velké druhy ptáků, jako jsou labutě, volavky, káňata a podobně. A pak je samozřejmě zajímá kde je jaké bahno, kterým se mohou brodit a do kterého mohou naskákat," směje se Břeněk Michálek.

Děti, povězte mi, na co by se mělo v přírodě dávat pozor? „Na zvířátka. Abychom je nevyplašili. A netrhat větve."

Je vidět, že se tady na Josefovských loukách děti mnoho naučily.

Spustit audio

Související