Včely řepku milují. Takový med je skvělý, tvrdí včelař ze Sobětuch

23. květen 2022

I kdybyste dali před úl kbelík s medem, včely stejně poletí na žlutou řepku. To jsou zkušenosti předsedy chrudimských včelařů Marcela Gregora ze Sobětuch. A proč včelám řepka tak chutná?

„Včely vidí výraznou žlutou barvu, ale hlavně jim řepka velmi voní. Cítí ve vzduchu i sladinu a dobře vědí, že nektar v řepce je pro ně v ideální koncentraci.

My včelaři jsme za řepku rádi, protože je výnosná. Z jednoho hektaru řepky je několik set kilogramů medu, velmi dobře přibývá,“ vysvětluje Marcel Gregor.

Nevadí postřik květů?

Řepkový med rychle krystalizuje. Proto ho včelaři pastují. To ale vůbec neznamená, že by byl pastovaný med horší.  Pastování je mechanické rozšlehání medu do krémové konzistence. Takto se uchovává perfektně.

Řepkový med dokonce obsahuje látku bellasin, která je protirakovinotvorná, jak potvrzují vědecké výzkumy. Ani chuťově není tento med rozhodně o nic horší než ostatní medy.

Řepka olejka

A co se týká tolik kritizovaných postřiků? „Nedělejme si iluze, chemie se v zemědělství používá. Ale dnes už jsou to takové látky, které splní svůj účel, ale drtivá většina těchto postřiků je pro včelu zcela neškodná,“ říká včelař.

„Z mnoha zkušeností vím, že i když má někdo úly sto metrů od pole, k úhynům včel u něj nedochází. Navíc včelaři mají registrovaná stanoviště, o kterých zemědělci vědí a jsou povinni hlásit postřiky polí předem. Pokud se stane problém, může si včelař nárokovat škody. Ale opravdu se to nestává,“ uklidňuje včelař Gregor.

Sezóna vypadá nadějně

Letošní včelařská sezóna je podle předsedy chrudimských včelařů zatím velmi nadějná. Po čtyřech letech se podmínky sešly tak, že je radost k úlům jezdit.

„Přežili jsme i páteční bouřku. Báli jsme se, aby vítr neodfoukl mšice ze stromů. To by pak chyběl medovicový med,“ informuje včelař ze Sobětuch, který už se těší na sezónu jedlých kaštanů, ze kterých vyrábí med unikátní chuti.

Jak chutná med z jedlých kaštanů? A čím se vyznačuje akátový med? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související